Zes personen aangehouden bij grote actie politie en douane op invalswegen Flevoland

Gepubliceerd op: 13-3-2024

Op alle invalswegen van de provincie Flevoland, behalve de Noordoostpolder, heeft vrijdagavond een controle plaatsgevonden. Het ging om een gezamenlijke actie van de politie, douane en Marechaussee, gericht op ondermijning.

Daarbij werd vooral ingezoomd op kentekens waarmee iets aan de hand was, buitenlandse kentekens, huurauto’s en bijzonder dure auto’s. Die auto’s werden aan de kant gezet en gecontroleerd op onder andere drugs en wapens.

De acht controleposten waren ingericht in de buurt van de Hollandse Brug en de Stichtse Brug bij Almere, de Nijkerkerbrug bij Zeewolde, het Aquaduct Veluwemeer bij Harderwijk, de Elburgerbrug bij Elburg, de Roggebotbrug bij Dronten, de Ketelbrug bij Nagele en de Markerwaarddijk bij Lelystad. Voertuigen in de buurt van die controleposten werden op de weg geselecteerd met een ANPR-camera en vervolgens door motoragenten meegenomen naar de controleplaats. In totaal waren zo’n 250 tot 300 agenten en medewerkers van partners op de been vrijdagavond.

Zes personen aangehouden
Uiteindelijk zijn meer dan dertigduizend voertuigen gescand en ruim tweehonderd voertuigen uitgebreid gecontroleerd. Bij veel bestuurders was gelukkig alles in orde, maar niet iedereen kwam door de test. Zo reden elf bestuurders onder invloed van drugs en/of alcohol, zeven zonder (geldig) rijbewijs en twee met gestolen kentekenplaat. Negen voertuigen waren niet op naam geregistreerd en werden in beslag genomen. Zes personen werden aangehouden, omdat zij gesignaleerd stonden voor onder andere het nog moeten afstaan van DNA.

De aanwezige partners zijn ook druk geweest op vrijdagavond. De douane en Koninklijke Marachaussee hebben de politie ondersteunt bij het opsporen van verdachte signalen. De Belastingdienst inde ruim 117.000 euro aan openstaande belastingschulden en nam 13 voertuigen in beslag.

Erg leerzaam voor nieuwe agenten
Aan de verkeerscontrole deden ook veel nieuwe agenten en studenten van de politieacademie mee. Zij werden al eerder met diverse workshops voorbereid op het opsporend en professioneel controleren van voertuigen. Op vrijdagavond konden zij die kennis in de praktijk brengen.

Opsporen van ondermijnende criminaliteit
Het voornaamste doel van deze grootschalige verkeerscontrole was het opsporen van ondermijnende criminaliteit en het vastleggen van signalen in de politiesystemen. Dit is erg belangrijk, omdat die informatie nodig is en gebruikt kan worden bij politieonderzoeken. Het sectorhoofd van Flevoland, Ben Nassir Bouayad, is trots op deze grootschalige actie. ‘Ook in Flevoland is ondermijnende criminaliteit die niet altijd zichtbaar is. Met deze grote verkeerscontrole proberen we daar meer zicht op te krijgen door alle signalen van ondermijnende criminaliteit professioneel op te sporen en vast te leggen’.

 

Bron: FlevoPost

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief