Wietplantage moet geldprobleem oplossen

Gepubliceerd op: 25-3-2024

Wietplantage moet geldprobleem oplossen, maar brengt Danny verder in problemen
Hij had er “een potje”, van gemaakt en wilde alles financieel “zo snel mogelijk rechttrekken”. Hij begon daarom op de zolder van zijn Almeerse gezinswoning een wietplantage. Maar dat kwam de 38-jarige Danny D. en ook zijn vriendin Nicole van der W. (40) uiteindelijk duur te staan. Volgens de officier van justitie zat er namelijk veel meer achter die plantage van 229 planten.

D. en zijn partner moesten zich vrijdag samen met stadsgenoten Giano O. (34) en E. de V. (31) en Almeloër Martijn M. (53) melden in de Lelystadse rechtbank. D. en M. runden samen een verfdiscount in een bedrijfspand aan De Steiger in Almere, waar ook een DHL-punt in was gevestigd. Maar dat was volgens de aanklager slechts schone schijn. Achter dat bedrijf school volgens haar een behoorlijke drugsorganisatie.

Inval Team Criminele Inlichtingen
De zaak kwam aan het rollen na een tip van het Team Criminele Inlichtingen van de Koninklijke Marechaussee. Agenten vielen daarna het pand aan De Steiger binnen en troffen daar O. aan. Maar ook gipszakken met 3,5 kilo aan henneptoppen en gruis en vier kliko’s met hennepresten erin. En allerlei spullen die erop wezen dat de ruimte werd gebruikt voor de verwerking van hennep, zoals knipmachines, een weegschaal en kweeklampen.

D., O. en M. zouden daar verantwoordelijk voor zijn, zo luidde de aanklacht. Maar die ontkenden alledrie. D. zei dat de gevonden spullen nog een overblijfsel waren van 2017, toen de politie zijn growshop oprolde. “Ze hebben niet alles meegenomen toen. Wij deden er niks mee.”

Bovendien was zijn bedrijf een soort clubhuis waar allerlei mensen langskwamen. Sommige van hen stalden wel eens wat in zijn magazijn, legde D. uit. “Ik heb nooit gecontroleerd wat dat was. Achteraf is dat stom van me.”

O. zei dat hij regelmatig aan De Steiger was om ‘een bakkie’ te doen, te helpen in de winkel of om verf te halen voor een verbouwing. En M. zei dat hij alleen maar een winkel runde met D.. “Daar had ik bloed, zweet en tranen in gestopt.” Dat geloofde de officier wel, ze vroeg daarom vrijspraak voor de Almeloër.

Wietplantage op zolder
Maar voor D. en O. lag dat anders. Bij D. in huis werd namelijk op zolder een wietplantage gevonden met 229 planten. Daar was een illegale stroomaansluiting voor aangelegd, er werd ook nog eens ruim 2,5 kilo aan hennep gevonden en overal lagen stapeltjes geld verstopt. Vooral in keukenkastjes. In totaal voor ruim 27.000 euro.

En bij O. werd ook bijna 3,8 kilo hennep gevonden. Hij miste een kliko, die opvallend genoeg onder de hennepresten werd teruggevonden in de ruimte in het pand aan De Steiger, die volgens de officier werd gebruikt voor de verwerking van hennep.

Verschillende strafeisen
D. hoorde tien maanden cel tegen zich eisen, O. 180 uur werkstraf. De partner van D., Van der W., zou niets hebben geweten van de wietplantage op zolder en daarin gaf de officier haar “het voordeel van de twijfel”.

Maar de duizenden euro’s aan illegaal geld, moet ze wel hebben opgemerkt, ook al zegt ze zelf van niet. En ook dat is strafbaar, stelde de officier, die daarvoor 60 uur werkstraf eiste.
Hoe De V. precies bij de zaak betrokken is, werd vrijdag niet duidelijk. Hij verscheen vanwege werk niet in de rechtszaal, zijn zaak werd dan ook heel kort besproken. De V. bekende eerder al vrijwel alles waar hij van wordt verdacht.

Hij zou in zijn woning ruim 3,3 kilo hennep hebben gehad en wat harddrugs, hij zou ook stroom hebben gestolen voor een wietplantage van 78 planten en er werd ruim 21.000 euro gevonden. In een bedrijfspand zou hij ook nog eens ruim 2,6 kilo hennep hebben gehad. Wat de officier betreft moet hij acht maanden de cel in.

Het vonnis is over twee weken.


Bron: 1Almere

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief