Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Nieuw gebouw KMar District West

Geplaatst op: 7-3-2010

Het Marine Etablissement in Amsterdam is militair terrein dat wordt gebruikt door de Koninklijke Marechaussee, de landmacht en de luchtmacht. Vorig jaar heeft de Koninklijke Marechaussee een nieuw kantoor betrokken op het terrein. Het zwaar beveiligde complex is ontworpen door Wansleben Architekten uit Keulen.

In het centrum van Amsterdam, op Kattenburg aan het Oosterdok ligt het Marine Etablissement, een zwaar bewaakt terrein dat aan drie zijden omringt is door water en aan de landkant aan het zicht wordt onttrokken door een hoge zware bakstenen muur.  Het Marine Etablissement is militair terrein dat wordt gebruikt door de Koninklijke Marechaussee, de landmacht en de luchtmacht.

Al jaren aast de gemeente Amsterdam op deze AAA-locatie, maar het ministerie van Defensie wenste nog niet te verhuizen. Met als belangrijke argument dat de Koninklijke Marechaussee snel ter plekke moet kunnen zijn wanneer er rellen in de hoofdstad uitbreken. Ook in de nabij toekomst lijkt er geen sprake te zijn van een verhuizing want vorig jaar heeft de Koninklijke Marechaussee een nieuw kantoor betrokken op het terrein.

district west

Middels een Europese aanbesteding werd de opdracht aan het Duitse Wansleben Architekten gegund. Voor het ontwerp liet het bureau zich inspireren door de locatie en omgeving. Het ontwikkelde een concept dat gebaseerd is op historische en typologische metaforen; een, zoals de architect het omschrijft, fort dat zich opent naar de stad. Aan de zuidpunt van het Marine Etablissement ligt het voormalige 's Lands Zeemagazijn, het huidige Scheepsvaartmuseum. De vorm van dit gebouw, een kubus, werd gebruikt voor het op de noordelijke punt van het terrein gelegen nieuwe kantoor van de Koninklijke Marechaussee om de ruimtelijke sequentie langs de Katenburgerstraat te completeren.

De betonnen gevel van het gebouw is bekleed met natuursteen, 1750 identieke ramen staan in een strak grid. Het roept het beeld op van een oproerschild met kijkgaten en creëert zo gevoelsmatig een enorme distantie. In het volume bevindt zich een binnenterrein, dat juist licht en open oogt. Via hellingbanen komt men op de getrapte binnenplaats die gebruikt wordt als parkeerplaats. Het dak van de parkeergarage is ingericht als tuin.

De aan de binnenruimte gelegen kantoren zijn voorzien van grote glazen puien. Voor de te openen delen zijn gekleurde luiken geplaatst ter beveiliging van het complex. Architect Norbert Wansleben: „For me architecture is about ambivalences between protection and presentation, meaning and riddles, order and chaos, formal and informal. Such ambivalences stimulate a second, repeated view. The curiosity of the viewer is the real aim: The building makes an unpredictable difference for those who experience it.“

Met dank aan ArchiNed


Andere nieuwsberichten:

Vierde kwartaal 2016

Derde kwartaal 2016

Tweede kwartaal 2016

Eerste kwartaal 2016

Vierde kwartaal 2015

Derde kwartaal 2015

Tweede kwartaal 2015

Eerste kwartaal 2015

Vierde kwartaal 2014

Derde kwartaal 2014

Tweede kwartaal 2014

Eerste kwartaal 2014

Vierde kwartaal 2013

Derde kwartaal 2013

Tweede kwartaal 2013

Eerste kwartaal 2013

Vierde kwartaal 2012

Derde kwartaal 2012

Tweede kwartaal 2012

Eerste kwartaal 2012

Vierde kwartaal 2011

Derde kwartaal 2011

Tweede kwartaal 2011

Eerste kwartaal 2011

Vierde kwartaal 2010

Derde kwartaal 2010

Tweede kwartaal 2010

Eerste kwartaal 2010

Vierde kwartaal 2009

Derde kwartaal 2009

Tweede kwartaal 2009

Eerste kwartaal 2009

Vierde kwartaal 2008

Derde kwartaal 2008

Tweede kwartaal 2008

Eerste kwartaal 2008

Vierde kwartaal 2007

Derde kwartaal 2007

Tweede kwartaal 2007

Eerste kwartaal 2007

Nieuwsberichten vanaf 2017

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!