'Nepveteranen aan de digitale schandpaal'

Gepubliceerd op: 22-10-2014

Bedriegers doorn in het oog. De groei van het aantal nepveteranen in ons land neemt volgens echte (oud-)militairen zulke onrustbarende vormen aan, dat ze een ’veteranenpolitie’ hebben opgericht.

Afbeelding verwijderd

Onder de naam ’Dutch Stolen Valor’ (DSV) nagelen ’gestolen moed-jagers’ bedriegers aan de digitale schandpaal op Facebook. Hierop zijn speciale pagina’s gereserveerd voor foto’s van de militaire neppers. Zondaars die beloven hun leven te beteren, worden weer verwijderd, beloven de speurders.

Positieve aandacht
De initiatiefnemers schrijven de groei van het aantal bedriegers toe aan de positieve aandacht voor veteranen de laatste jaren. Op de DSV-site prijkt nu een foto van een man die onlangs bij de herdenking van Market Garden in Arnhem werd betrapt met een rits insignes die bij nadere bestudering niet meer zijn dan onder meer een vrijwilligersmedaille openbare orde en veiligheid, het Vierdaagse-kruis en een rij jubileumonderscheidingen van organisaties van oud-militairen.

De speurders van DSV zeggen ’geen compassie’ te hebben met de herkenbaar afgebeelde mannen. „Veel onderscheiden veteranen hebben strijd geleverd voor hun medaille. Het doet pijn als je dan ziet dat het publiek klapt voor neppers met een hele rij blingbling, terwijl het stil blijft voor de echte helden met twee onderscheidingen.”

De initiatiefnemers van de digitale schandpaal laten officieel het woord aan hun advocaat mr. Sébas Diekstra. Hij verklaart dat de meeste mannen anoniem willen blijven omdat ze bij de krijgsmacht werken en zich niet in het openbaar willen profileren.

Afbeelding verwijderdDefensie wijst erop dat de nepveteranen ’veelal wat sneue figuren’ zijn, maar kan zich de gevoelens van boosheid bij de echte oud-strijders goed indenken. „We hechten eraan dat onze veteranen respect krijgen. Vanzelfsprekend betreuren we het als mensen die dat niet verdienen met de eer gaan strijken”, aldus een zegsman.

De afgelopen jaren sprong nepveteraan Henk L. in het oog. Deze dertiger in een rolstoel dook menigmaal op bij herdenkingsbijeenkomsten. Hij zou gewond zijn geraakt tijdens een missie in Srebrenica, maar de krijgsmacht kent hem niet.

Bij uitzondering waarschuwde Defensie voor de man toen hij in 2012 opdook bij de Nationale Indië Herdenking in Roermond. Door een blunder van het Veteraneninstituut kreeg hij een veteranenpas, waarna hij onverrichter zake een militair invaliditeitspensioen aanvroeg. Meer dan waarschuwen kon Defensie niet: „Hij mag zich nooit als militair profileren. Maar als hij zich veteraan noemt, staan we machteloos.”

(De Telegraaf, 22-10-2014)

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief