Medailleregen voor buitenlandse missies

Gepubliceerd op: 7-11-2014

“Onder moeilijke omstandigheden, ver van huis, jezelf inzetten voor anderen. Dat hebben deze dappere mannen en vrouwen gedaan. Maandenlang. Soms zelfs wel een jaar.” Dat zei de plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Hans Wehren vanmiddag tegen meer dan 70 leden van marechaussee en politie en personeel van andere ministeries.

Afbeelding verwijderd

Samen met minister Ivo Opstelten reikte Wehren Herinneringsmedailles Vredesoperaties uit voor de inzet in Afghanistan, Egypte, Georgië, Irak, Kosovo en Zuid-Soedan. Dat gebeurde tijdens een ceremonie in de Nieuwe Kerk in Den Haag. “U gaat nu op een nieuwe missie”, zei Opstelten. “U moet het leven in Nederland weer oppakken. Het zou mooi zijn als u hier ambassadeur van uw missie bent.”

Luitenant-generaal Hans Wehren legde in zijn speech het nut en belang van die missies uit. “Veiligheid en stabiliteit zijn lang niet overal vanzelfsprekend. In sommige landen vinden gijzelingen plaats, komt terrorisme voor en zijn geweldsuitbarstingen normaal. Burgers worden daar niet beschermd door hun regering. Nog niet. Precies daarom zijn marechaussees en politiefunctionarissen in die landen aanwezig."

Praktijk
Marechaussees voeren overal ter wereld opdrachten uit. Twee van hen zorgden ervoor dat Kosovaarse collega’s een cursus kregen hoe om te gaan met reisdocumenten. Volgens Wehren cruciale kennis voor iedereen die op een vliegveld werkt. “Zeker als je weet dat op het vliegveld in Pristina wekelijks 4 tot 5 vervalste paspoorten worden aangetroffen.”

“Ook de collega’s in de Sinaï-woestijn hebben een onvermoeibare inzet getoond. Zij troffen meteen de nodige veiligheidsmaatregelen toen er bij de Israëlische grens toeristen omkwamen door een bomexplosie. Zo konden de waarnemers veilig hun belangrijke werk blijven doen, en bijdragen aan vrede en stabiliteit. Daar doen we het voor!”

Dat de marechaussees flexibel met hun taken omgingen bleek uit het verhaal van twee van hen die in Zuid-Sudan werkten. “Ze hebben van de ene op de andere dag orde gehouden op een kamp met zo’n 40.000 van huis verjaagde mensen”, wist Wehren. Een opperwachtmeester bouwde met zijn collega’s zelfs een huisje voor een alleenstaande vrouw met vijf kinderen op het VN-kamp in Juba.

VN-medaille
Eerder deze week ontvingen 87 militairen van het Joint Support Detachement (JSD) op Kamp Castor in Mali de VN-medaille. De mannen en vrouwen uit de hele krijgsmacht werkten meer dan 90 dagen voor de VN en zorgden voor alle logistieke ondersteuning in Mali.

“Het merendeel van het werk dat is verzet, blijft onopgemerkt tot het moment dat juist die zaken niet goed geregeld zijn." Daarmee benadrukte de Senior National Representative kolonel Stephan Kooijman het uitstekende werk van de eenheid.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief