Jaarlijkse herdenking bij het Keienmonument aan de Sportlaan te Apeldoorn

Gepubliceerd op: 28-11-2014

Vandaag, 28 november, vond bij het Keienmonument -gelegen vlak naast de Koning Willem III kazerne- de jaarlijkse herdenking plaats van vijftien verzetsstrijders en een Amerikaanse piloot die op die plek in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter om het leven zijn gebracht. 

Het OTCKMar is verantwoordelijk voor de organisatie van de herdenking. Zoals gebruikelijk zorgde het Trompetterkorps Koninklijke Marechaussee traditioneel voor een stemmige muzikale omlijsting. 

Afbeelding verwijderd

Familieleden en bekenden van de omgekomenen, leden uit het voormalig verzet, een deputatie van de politieacademie, een detachement marechaussees in opleiding en een afvaardiging van het Operationeel Ondersteuningscommando Land hadden zich bij het monument verzameld. Ceremoniemeester bij deze plechtigheid was wmr1 Joyce Nijnatten.

Plaatsvervangend Commandant OTCKMar, luitenant-kolonel Jaap van Duijvenbode stond in zijn toespraak stil bij de offers die de verzetsmensen hebben gebracht en hij trok hun strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid door naar de opleiding van de toekomstige marechaussees die ook pal staan voor een veilige en rechtvaardige maatschappij. Alle omgekomenen werden door van Duijvenbode beschreven en hij ging in op de rol die de mannen voor de vrijheid van ons land hebben betekend. 

'Het verhaal achter het keienmonument´ kunt u hier teruglezen.

Het monument is geadopteerd door de PC basisschool De Wegwijzer uit Apeldoorn en voor de leerlingen van groep acht is er bij de herdenking een speciale rol weggelegd. Twee mooie gedichten werden door de kinderen voorgelezen.

Kransen werden gelegd door de plaatsvervangend Commandant OTCKMar voornoemd, de locoburgemeester van Apeldoorn de heer D. Sziesso, plaatsvervangend commandant Operationeel Ondersteuningscommando Land, luitenant-kolonel Robert van Zanten, een afgevaardigde van de politieacademie, leden van het voormalig verzet en de vereniging Oud Apeldoorn. Nadat de leerlingen van groep acht de adoptie van het monument officieel hadden overgedragen aan de leerlingen van groep zeven die volgend jaar als groep acht hun school zullen vertegenwoordigen, legden alle kinderen bloemen bij het monument.

Na de plechtigheid werd de genodigden een lunch aangeboden, gevolgd door een bezichtiging van cellencomplex in gebouw 6. De SMC was vertegenwoordigd door de bestuursleden Pier Scholte en Roel Bouwman.

Elders op deze website is een foto-impressie van deze herdenking.

SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief