Stichting Marechaussee Contact - Actueel

Monica den Boer benoemd tot bijzonder hoogleraar Politiestudies

Monica den Boer benoemd tot bijzonder hoogleraar Politiestudies: ‘De blauwe draad in mijn leven’
18 maart 2024
Het liefst zou ze alles willen doen, maar als wetenschapper voelt ze zich als een vis in het water. Monica den Boer, die tientallen jaren ervaring heeft binnen politie en defensie en tevens actief was als Tweede Kamerlid (D66), is benoemd tot bijzonder hoogleraar Politiestudies. Deze leerstoel (0,4 fte) is ingesteld bij het Instituut Security and Global Affairs en het resultaat van een samenwerking met de Nationale Politie.

​​​​​​​Welkom! Wat is je achtergrond?
‘Dit is mijn eerste leerstoel bij de Universiteit Leiden, maar het voelt als thuiskomen. Landen in Leiden, of in Den Haag eigenlijk. Sommige collega’s ken ik al heel lang. Eerder was ik ruim tien jaar bijzonder hoogleraar Vergelijkende Bestuurskunde bij de VU en diezelfde periode onder meer directeur Onderzoek- en Kennisontwikkeling bij de Politieacademie. Op dit moment ben ik ook hoogleraar Militaire Politie Operaties bij de Defensieacademie in Breda. Ik ken de politie goed, maar er liggen nieuwe vraagstukken sinds ik ben weggegaan in 2016, dus ik ben gestart met een hernieuwde kennismaking.’

'Zelf ben ik best lang alleenstaande ouder geweest, dat is niet altijd leuk, maar het maakt je enorm trots'

Waar wil je je op focussen?
‘De vraag naar veiligheid is groter dan de politie kan bieden. Er dreigt een enorm capaciteitsgebrek door vergrijzing, maar tegelijkertijd is het vermogen van de politie ontzettend groot. In het buitenland kijkt men naar ónze kennis. Denk bijvoorbeeld aan het oprollen van cryptocommunicatiedienst EcroChat. De Nederlandse politie is innovatief en durft grenzen te verleggen. Ik wil een verdere impuls geven aan kennis en (internationaal vergelijkend) onderzoek voor en door de politie. Hebben we dit nu op een goede manier ingericht? Met het oog op de toekomst van de politie, wil ik dat de keuzes weloverwogen worden gemaakt.’

Hoe denk je dat te gaan doen?
‘Mijn organisatorische kracht is groot, ik ben energiek, enthousiast en ongeduldig. Ik ben een door de wol geverfde academica en heb ook bestuurlijk dingen gedaan. Daarmee kan ik echt een impuls geven aan deze leerstoel en de onderzoeksgroep op de rails zetten. We denken onder andere aan een minor Politiestudies, mogelijk in samenwerking met Criminologie.'

Wat heb je eigenlijk met politie en defensie, waar komt de interesse vandaan?
‘In Florence ben ik in 1990 gepromoveerd aan het Europees Universitair Instituut. Toen was ik al bezig met dingen rondom de politierechter, taal en het strafrecht. De strafrechtsketen is complex en er zitten allerlei lagen in. Van huis uit ben ik discoursanalytica, het ontleden van taal. Ik ben met name geïnteresseerd in de werking ervan. De kracht van institutionele taal is om mensen als het ware in een mal te gieten. Dat gebeurt al als je bij de dokter komt, maar dat doet ook het strafrecht, dat doet men bij de Belastingdienst. De politie is vormend voor het taaltraject: een proces-verbaal is bijvoorbeeld een stukje politieproza dat door de hele rechterlijke keten heen gaat. Daar staan we vaak niet bij stil.’

Wat vind je daarvan?
‘Het is belangrijk voor politiemensen om daar nader op te reflecteren, stil te staan bij het effect dat taalverandering kan aanbrengen in het persoonlijke leven van een slachtoffer, verdachte of getuige. Dat zie je bij zowel politie als defensie. Die ogenschijnlijk kleine dingetjes doen er heel erg toe en zeker als je dat optelt voor de politie, waar zo’n 65.000 mensen werken.’

In je afscheidsbrief aan voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib schreef je: ‘Ik ben meer wetenschapper dan politicus’. Hoe kijk je hierop terug?
‘Moeder, wetenschapper én politicus. Ik zou het liefst alles willen doen, maar je moet keuzes maken in het leven. Als wetenschapper voel ik me veel meer een vis in het water. Ik weet waar ik aan toe ben, wat ik moet doen en ken de mores binnen de wetenschap. Dus dat blijf ik lekker doen, in ieder geval tot aan mijn pensioen, ik ben nu 61. De politiek was voor mij vrij nieuw, ik heb daar het politiedossier mogen doen, met zeer interessante thema’s. Nee, ik wil niet terug naar de Tweede Kamer. Al mis ik af en toe wel de dynamiek, de turbulentie en het feit dat je soms best het verschil kan maken.’

'Twee vrouwelijke politiebazen aan de top, een unicum!'

Wat wil je meegeven aan studenten?
‘Grijp de kansen die zich aandienen. Elk dubbeltje kan een kwartje worden, wat je achtergrond ook is. Wees zo autonoom, onafhankelijk en zelfstandig mogelijk. En vrouwen, jullie hebben een gigantische potentie om hogerop te komen en ik hoop echt dat jullie alle kansen grijpen. Kijk nu naar de nieuwe korpschef van de Nationale Politie, Janny Knol, en Annelore Roelofs, commandant van de Koninklijke Marechaussee: twee vrouwelijke politiebazen aan de top, een unicum! Ik krijg vaak te horen dat ik een rolmodel ben, maar het ging ook bij mij met horten en stoten. Zelf ben ik best lang alleenstaande ouder geweest, dat is niet altijd leuk en tegelijkertijd maakt het je enorm trots. Laat je niet te veel afleiden, wees gericht op je doel!’

 

Bron: Universiteit Leiden

Lees verder... 19-3-2024

Marechaussee houdt mensen aan voor diverse feiten tijdens controle

Regio – Afgelopen week tijdens een onopvallende patrouille van het GrensoverschrijdendPolitieTeam (GPT) werd de Marechaussee ingehaald door een Duits voertuig die aardig hard reed en onnodig links bleef rijden. Reden voor een staandehouding dus.

Tijdens de staandehouding werden ze vergezeld door @politie_oldambt die het voertuig ook op de korrel had. Resultaat; 2 x proces-verbaal, 1 x aanhouding rijden onder invloed van drugs en in beslagname van de auto omdat er zaken in het voertuig lagen die nader onderzoek verdiende. Resultaat daarvan; een taser, in de vorm van een zaklamp, aangetroffen, alsmede contant geld en wat dubieuze pillen. De bestuurder mocht een nachtje naar het cellencomplex te Hooghoudt. Onderzoek is door de politie overgenomen.

7 dagen cel
En donderdag tijdens een onopvallende patrouille gestuit op een voertuig waarvan de bestuurder nog DNA moest afstaan én 7 dagen moest “zitten”. Ook hij werd aangehouden en is naar cellencomplex Hooghoudt gebracht.


Bron: 112 Groningen

Lees verder... 19-3-2024

Aanhouding na achtervolging

Maria Hoop - Vrijdagavond is in een weiland aan de Waldfeuchterbaan een verdachte aangehouden na een achtervolging die een half uur eerder in Brunssum werd ingezet. Bij de achtervolging, die enige tijd door Duitsland trok, ramde de verdachte meerdere voertuigen. Twee collega’s raakten gewond en moesten voor behandeling naar het ziekenhuis. De verdachte, een 31-jarige man uit België, had wel verdovende middelen op zak, maar geen rijbewijs.

De man trok rond 17.20 uur de aandacht vanwege zijn opvallende rijgedrag. Op de N300 ter hoogte van Snow World besloten agenten de bestuurder een volgteken te geven. Hij sloeg echter op de vlucht, nam de afslag richting Schinveld en ramde daarbij een voertuig van de Koninklijke Marechaussee. De verdachte vervolgde zijn vluchtpoging door Duitsland in de richting van Selfkant en ramde daarbij eveneens twee personenauto’s.

In Koningsbosch kwam de automobilist weer op Nederlands grondgebied. In Echterbosch verloor hij de macht over het stuur, schoot een weiland in en ging er vervolgens te voet van door. In een weiland in Maria-Hoop wisten agenten hem rond 17.45 uur aan te houden.

Strafbare feiten

De verdachte heeft zich meerdere strafbare feiten op de hals gehaald en wordt poging tot doodslag, zware mishandeling en wederspanningheid ten laste gelegd. Hij had geen rijbewijs, was in het bezit van verdovende middelen, heeft drie keer een plaats van een ongeval verlaten (Art. 7 WVW) en heeft zich zodanig gedragen dat het overige verkeer gevaar liep (Art. 5 WVW).

De verdachte is ingesloten en zijn auto is in beslag genomen.


Bron: Politie

Lees verder... 19-3-2024

Samenwerkingsverband NSOC in aanpak georganiseerde misdaad gecontinueerd

De Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit (NSOC) wordt met ten minste 2 jaar verlengd. Uit de samenwerking tussen de politie, het Openbaar Ministerie (OM), de Douane, de Belastingdienst, de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod), de Koninklijke Marechaussee (KMar) en andere onderdelen van het ministerie van Defensie is de afgelopen 18 maanden gebleken dat de organisaties samen criminele structuren beter kunnen blootleggen dan wanneer los van elkaar wordt gewerkt.

Dat schrijft minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid vandaag in een brief aan de Tweede Kamer in reactie op de evaluatie van het samenwerkingsverband over de afgelopen achttien maanden. NSOC is door minister Yeşilgöz ingesteld na opheffing van het Multidisciplinair Interventieteam (MIT) in 2022. In het MIT werd volgens de minister te veel gesproken over interne organisatiestructuren, zoals over aansturing bij interventies, verdeling van capaciteit en financiële middelen. NSOC heeft als kerntaak gekregen informatie bijeen te brengen en gerichte interventies te ontwikkelen om zo criminele structuren en hun verdienmodellen in de onder- en bovenwereld verder aan te pakken.

Uit de evaluatie van NSOC is gebleken dat door het bijeenbrengen van informatie verschillende beelden van de samenwerkende partners samenkomen en (nieuwe) criminele fenomenen worden gesignaleerd waar de individuele organisaties anders niet zelfstandig op kunnen doorpakken. Zo heeft de samenwerking de afgelopen 18 maanden tot nieuwe inzichten geleid op het gebied van illegale handel en transport in vuurwapens, zijn er slimmere interventies ontwikkeld om effectiever op vracht te controleren op logistieke knooppunten en is dankzij een ontwikkelde interventiestrategie door NSOC circa € 3 miljoen aan goud in beslag genomen.

Gegevensdeling
Tegelijkertijd is uit de evaluatie als belangrijk aandachtspunt naar voren gekomen: effectieve en efficiënte gegevensdeling tussen de verschillende partners. In de praktijk blijkt het delen van informatie complex op basis van huidige wet- en regelgeving. Voor een goede gegevensdeling zijn heldere regels en duidelijke waarborgen voor veiligheid en privacy noodzakelijk. Op dit moment wordt gewerkt aan een convenant waarin de partners afspraken maken over welke gegevens uitgewisseld worden, met welk doel deze informatie wordt verwerkt en op welke wettelijke grondslag verstrekt. Daar waar dit niet afdoende of niet goed mogelijk blijkt, zal voor een optimale samenwerking een nadere wettelijke basis worden bezien, mogelijk via het wetsvoorstel Gegevensverwerking Samenwerkingsverbanden dat op dit moment door het parlement wordt behandeld.

De komende jaren wordt de voortgang binnen NSOC gemonitord om te bekijken wat nodig is om de samenwerking verder te optimaliseren. Hierover zal de Tweede Kamer periodiek worden geïnformeerd in de halfjaarlijkse brieven over de bestrijding van de georganiseerde ondermijnende criminaliteit.


Bron: Rijksoverheid

Lees verder... 19-3-2024

Opnieuw militair gewond geraakt bij oefening in Duitsland

Bij een oefening in het zuiden van Duitsland is opnieuw een militair van de 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte gewond geraakt. De man werd volgens Defensie aangereden door een voertuig.

Het gebeurde vrijdagnacht op het militaire terrein Hohenfels in de deelstaat Beieren. De man kon na behandeling het ziekenhuis in Regensburg weer verlaten.

Eerder deze week kwam in Hohenfels een 28-jarige eerste luitenant om het leven bij een oefening met een CV90-infanteriegevechtsvoertuig. Daarbij raakte ook een 24-jarige militair lichtgewond.

De marechaussee onderzoekt beide incidenten.


Bron: Nieuws.nl

Lees verder... 19-3-2024

Helderse vrouw (19) gewond door ruzie met glas

Helderse vrouw (19) gewond door ruzie met glas in uitgaansgebied Den Helder, andere vrouw aangehouden
Er is vrijdagnacht een 19-jarige vrouw gewond geraakt bij een ruzie in het uitgaansgebied op Willemsoord in Den Helder. Een 32-jarige vrouw uit Den Helder is aangehouden.

Meerdere agenten reden uit voor de melding die om 02.40 uur binnenkwam. De politie werd bijgestaan door de beveiliging van Willemsoord en de Koninklijke Marechaussee.

Het slachtoffer raakte gewond toen ze werd gesneden met een glas bij een horecagelegenheid en is overgebracht naar de huisartsenpost van het Noord-West Ziekenhuis in dezelfde plaats.

Het incident wordt verder onderzocht.

 


Bron: Noordhollands Dagblad

Lees verder... 19-3-2024

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief

Over Stichting Marechaussee Contact

De Stichting Marechaussee Contact (SMC) is opgericht om een muur van vrienden te vormen rond de Koninklijke Marechaussee. Toegankelijk voor iedereen, die op de hoogte wil blijven van het reilen en zeilen van het Wapen. Het SMC-embleem staat voor de gendarmeriegedachte (de granaat), de verbondenheid met en de trouw aan het Koningshuis (de kroon) en de bereden oorsprong (het hoefijzer).

Doelstelling

Het levendig houden van de belangstelling voor en de verbondenheid met de Koninklijke Marechaussee en het onderhouden of hernieuwen van vriendschappelijke contacten tussen hen die als militair of burger bij het Wapen, Korps Militaire Politie/Koninklijke Marechaussee en/of Korps Politietroepen dienen of gediend hebben. SMC organiseert jaarlijks twee grote reünies, verscheidene over het land verspreide bijeenkomsten en contactmiddagen. Bovendien assisteert SMC bij het organiseren van lichtingsreünies.