Staat keert eerste geld uit aan Indische ambtenaren en militairen

Gepubliceerd op: 13-1-2016

Het ministerie van VWS heeft de eerste uitkeringen uitbetaald aan medewerkers van het Nederlands-Indisch Gouvernement die tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië geen salaris hebben gehad. Volgens woordvoerder Ton te Meij van het Indisch Platform zijn gisteren de eerste vergoedingen overgemaakt aan oud-ambtenaren en veteranen van het KNIL.

Te Meij verwacht dat zo’n 180 mensen deze week nog 25.000 euro krijgen bijgeschreven op hun rekening. Een aantal van hen moet langer wachten omdat er nog onderzoek wordt gedaan. In totaal zijn er zo’n 600 aanmeldingen binnengekomen.

Staatssecretaris Van Rijn sloot dit najaar een akkoord met het Indisch Platform over de achterstallige salarissen, de zogeheten backpay-kwestie.

Morele verantwoordelijkheid

Afbeelding verwijderd

Ambtenaren, leraren en militairen in Nederlands-Indië kregen tijdens de Tweede Wereldoorlog geen loon. De discussie hierover begon direct na de oorlog, maar er kwam nooit een oplossing. De Nederlandse overheid was juridisch niet verplicht de achterstallige salarissen uit te betalen.

Staatssecretaris Van Rijn, aangespoord door de Tweede Kamer, doorbrak de impasse van zeventig jaar met het akkoord met het Indisch Platform. In een brief aan de betrokkenen schrijft Van Rijn dat de regering haar morele verantwoordelijkheid erkent. "De regering betreurt de wijze waarop de backpay-kwestie en het rechtsherstel de afgelopen decennia is verlopen."

Sommigen ver boven de honderd

Vanwege de hoge leeftijd van de betrokkenen beloofde de staatssecretaris snel tot uitbetaling over te gaan. Sommige aanvragers zijn ver boven de honderd jaar. Volgens Te Meij van het Indisch Platform is de staatssecretaris zijn belofte nagekomen. "De eerste betalingen zijn gisteren gedaan. Vandaag kregen we weer veel reacties van mensen die geld overgemaakt hebben gekregen."

Het gaat volgens hem soms om schrijnende gevallen. "Er zit een man bij die gevraagd had om het geld snel over te maken, zodat hij zijn kinderen in Amerika kan bezoeken. Hij had daar geen geld voor, maar met deze vergoeding kan hij eindelijk op reis."

Onder degenen die nu een uitkering hebben gekregen, zijn ook Molukse oud-KNIL-militairen, bevestigt de Molukse activist Leo Reawaruw. "Het bedrag is leuk voor deze mannen, maar voor de Molukse samenleving betekent het ook erkenning."

Lees meer...

Bron : nos.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief