Defensietop praat Europa’s hoogste militair bij

Gepubliceerd op: 15-1-2016

Hoe gaat Nederland het EU-voorzitterschap benutten om Europa’s militaire slagkracht te vergroten? De voorzitter van de European Union Military Committee (EUMC) generaal Mikhail Kostarakos en minister Jeanine Hennis-Plasschaert spraken er vandaag over in Den Haag.

Ook Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp was bij het overleg met de Griekse Kostarakos. Naast de speerpunten tijdens het voorzitterschap lichtte de Defensietop onder meer de visie toe op internationale militaire samenwerking. Nederland is al jaren een uitgesproken voorstander van meer militaire samenwerking Europa. Maar omdat goede Afbeelding verwijderdsamenwerking niet is op te dringen, past Nederland het principe van ‘leading by example’ toe. Oftewel: goed voorbeeld doet goed volgen. Denk aan de vergaande samenwerking met de Duitse Pantzerdivision en de luchtruimbewaking met België.

Nieuwe strategie

Directe aanleiding voor het bezoek was het Nederlandse voorzitterschap, de eerste helft van 2016. De huidige verslechterende Europese veiligheidssituatie vergroot het belang ervan. Als voorzitter van Europa’s belangrijkste militaire overlegorgaan kan Kostarakos de Nederlandse prioriteiten een zet in de rug geven. De minister vertelde hem dan ook over het speerpunt van de nieuwe Europese veiligheidsstrategie. De huidige dateert van 12 jaar geleden, toen de ring om Europa nog een stuk stabieler was. Nederland mikt erop dat de eerste opzet over een half jaar klaar is.

Geen woorden maar daden

Een ander speerpunt is er voor zorgen dat landen samenwerking niet langer alleen bij woorden kunnen laten. De huidige situatie vraagt om daden. Nederland wil daarom regelen dat de Europese Defensieministers eenmaal per jaar de concrete vorderingen op dit gebied bespreken.

Behoefte aan actie

Verschillende Europese, militaire capaciteiten vragen dringend om actie. Er is  bijvoorbeeld een gebrek aan inlichtingencapaciteit. En ook zijn er meer tankvliegtuigen en transporttoestellen voor strategisch luchtvervoer nodig. Deels wordt hier al aan gewerkt. Zo leidt Nederland een project dat moet leiden tot een nieuw tanker-transportvliegtuig.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief