AIVD: Er komt een grote aanslag aan

Gepubliceerd op: 21-4-2016

De onderling wedijverende terreurorganisaties Islamitische Staat en Al-Qaeda willen allebei binnen kort tijd een grootschalige, spectaculaire aanslag uitvoeren in Europa en Amerika, om daarmee te bewijzen dat zij het leiderschap hebben over de wereldwijde jihadistische beweging.

Afbeelding verwijderd''Voor Al-Qaeda is het belangrijk om op afzienbare termijn zo’n ‘spectaculaire’ aanslag te plegen om het verloren gegane prestige te herwinnen”, aldus de AIVD. Volgens de geheime dienst ,,draagt de wedijver tussen beide groepen zeker bij aan een hogere terrorismedreiging”.

Vanuit Al-Qaeda komt de grootste dreiging via de lokale Syrische aftakkingen Khorasan-groep en Jabhat al-Nusra, aldus de AIVD. Een aanzienlijke groep Nederlandse jihadisten, met name uit Arnhem en omgeving, vecht bij Jabhat al-Nusra. Die groepering is geen haar beter dan de weerzinwekkende jihadgroep IS, aldus de AIVD: ,,Het ‘gematigde’ beeld dat de groep probeert te schetsen, klopt niet. Jabhat al-Nusra heeft onder andere tot doel het Westen met aanslagen te treffen.”

Geheim
Het leeuwendeel van de Nederlandse jihadisten heeft zich aangesloten bij IS. Afgelopen jaar is slechts een handjevol Syriëgangers, alleen vrouwen, teruggekeerd naar Nederland. ,,IS beschouwt weggaan als desertie en daarop staat de doodstraf. Hardopuitspreken weg te willen is dus geen optie. Terugkeer naar Nederland moet in het geheim worden georganiseerd.”

lees verder...  

Bron : 112vandaag.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief