Tweede Kamervoorzitter bij Nederlandse militairen in Mali

Gepubliceerd op: 12-11-2016

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft 10 en 11 november de Nederlandse militairen in Mali bezocht. Arib liet zich informeren over het militaire werk en de voortgang van de Nederlandse bijdrage aan VN-missie Minusma. Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vergezelde haar.

Arib: “Onze militairen leveren een belangrijke bijdrage aan stabiliteit in de wereld, vaak onder moeilijke omstandigheden. Zeker nu de feestdagen voor de deur staan, zullen zij hun geliefden, familie en vrienden ongelooflijk missen. Het is goed om hen persoonlijk te spreken, om hen een hart onder de riem te steken en te zeggen hoezeer wij hun inzet waarderen.”

Afbeelding verwijderdContingentscommandant kolonel Wilco Roepers ontving de delegatie op Kamp Castor in Gao. Vanuit dit kamp vergaren militairen van verschillende operationele eenheden gezamenlijk inlichtingen.

Positie vrouwen
De politica ontmoette verder luchtmacht-militairen van het helikopterdetachement en leden van het Joint Support Detachement en de Special Operations Land Task Group. Arib was zeer belangstellend  en wisselde uitvoerig van gedachten met de Nederlanders. Ook ontmoette de delegatie de gouverneur van Gao en enkele niet-gouvernementele organisaties. Onder meer aan de orde kwam de juridische en sociaaleconomische positie van vrouwen in de regio.

Onder de indruk
Arib was zichtbaar onder de indruk van de inzet in Mali. “Wij kunnen trots zijn op de loyaliteit en de moed waarmee Nederlandse militairen en civiele functionarissen bouwen aan vrede en veiligheid.”

Samen met Middendorp reikte de Kamervoorzitter nog aan 8 personen de VN medaille uit. Dit eremetaal is voor militairen die ten minste 90 dagen aan een VN-missie hebben deelgenomen.

Minusma
De VN-missie Minusma is gericht op het herstellen van de veiligheid en stabiliteit in Mali. De Nederlandse militairen voeren vooral verkenningen uit en verzamelen inlichtingen. Daarmee vormen zij de ‘oren en ogen’ binnen de VN-missie. Daarnaast helpen civiele deskundigen de Malinese politie en rechtsstaat te verbeteren. In totaal zijn er zo’n 450 militairen actief in Mali.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief