Koenders bezoekt verwoest dorp in noorden Irak

Gepubliceerd op: 22-12-2016

Minister Koenders heeft maandag een bezoek gebracht aan het dorp Hashansham in het noorden van Irak. Hashansham is bevrijd maar grotendeels verwoest en ontoegankelijk door de vele mijnen en boobytraps die ISIS heeft achtergelaten.

Koenders: ‘Deze schrijnende beelden onderstrepen het belang van onze brede aanpak in Irak. Daarom draagt Nederland niet alleen bij aan de militaire strijd tegen ISIS, maar dringen wij er ook op aan dat burgers zo snel mogelijk weer terug kunnen keren naar hun dorpen. Dit doen we door in te zetten op ontmijning en herstel van infrastructuur, maar ook door de verzoeningsdialoog aan te gaan tussen betrokken partijen in het conflict’. Hashansham staat bekend als een dorp met veel ISIS aanhangers wat de verzoeningsdialoog niet vergemakkelijkt.

Afbeelding verwijderdNa het bezoek aan Hanshansham ontmoette de minister enkele families die uit Mosul zijn gevlucht en nu in het naast Hanshansham gelegen vluchtelingenkamp Khazer wonen. Dit kamp vangt ongeveer 30.000 mensen op.

Koenders sprak later op de dag met premier Barzani en vice-premier Talabani van de Koerdische Autonome Regio. ‘De bijdrage van de Koerden in de strijd tegen ISIS is van niet te onderschatten belang. Daarbij vangt de Koerdische Regio duizenden Irakese ontheemden en Syrische vluchtelingen op. Met premier Barzani en vice-premier Talabani heb ik gesproken over de belangrijke rol van de Koerden. Ook hebben we het gehad over het belang van de dialoog tussen Bagdad en de Koerdische Regio, want dat is de enige weg naar duurzame stabiliteit’, aldus minister Koenders.

Koenders ontmoet maandag ook Nederlandse militairen in camp Stefan, in de buurt van Erbil. In het noorden van Irak worden door Nederland en coalitiepartners trainingen gegeven aan de Peshmerga. De minister zal zijn waardering en dank uitspreken aan de militairen. ‘Nederland levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen ISIS en capaciteitsopbouw van de Peshmerga, net zoals we dat in Bagdad doen bij het trainen van de Iraakse strijdkrachten. Dit stelt hen beter in staat om ISIS en andere gewelddadige extremisten te bestrijden en de stabiliteit in het land te waarborgen. De Nederlandse militairen dragen zo niet alleen bij aan een veiliger Irak maar ook aan een veiliger Nederland.’

Bron : rijksoverheid.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief