Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Vier jaar onderzoek naar Nederlands-Indië

Geplaatst op: 24-2-2017

Het in december aangekondigde onderzoek naar de bloedige dekolonisatie van Nederlands-Indië gaat vier jaar duren en begint in september.

Het kabinet stelt 4,1 miljoen euro beschikbaar. Dat hebben de ministers Koenders (Buitenlandse Zaken) en Hennis (Defensie) en staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) gisteren bekendgemaakt.

Er wordt niet alleen gekeken naar het optreden van de Nederlandse strijdkrachten, justitie en politiek, maar ook naar het geweld tijdens de Bersiap-periode. Dat was de chaotische en gewelddadige tijd van augustus 1945 tot begin 1946 die aan veel Nederlanders en hun vermeende medestanders het leven kostte.

De onderzoekers van de instituten NIOD, KITLV en NIMH gaan samenwerken met historici uit Indonesië. Samen met het Veteraneninstituut wordt er bovendien een internationaal toegankelijk platform opgezet voor getuigenissen van burgers en veteranen.

Minister Koenders: „Ik ben ervan overtuigd dat het onderzoek zal helpen om de bewogen periode uit ons verleden beter te duiden en lessen uit het verleden toe te kunnen passen in het huidige en toekomstige beleid.”

Bron: de Telegraaf 24/2


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2017

Tweede kwartaal 2017

Eerste kwartaal 2017

Nieuwsberichten van voor 2017

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!