Het is goed mis in Afghanistan, kan Nederland helpen?

Gepubliceerd op: 2-6-2017

Het gaat niet goed met Afghanistan. Vandaag nog was er een zeer bloedige aanslag met tientallen doden. De kans is groot dat de Amerikaanse president Donald Trump de NAVO-landen gaat vragen om extra troepen te leveren voor de militaire missie in Afghanistan. Daarbij zal hij ook naar Nederland kijken.

1. Zitten we niet allang in Afghanistan?

Jazeker. Op dit moment geven 100 Nederlandse militairen training aan Afghaanse politieagenten en soldaten. Eerder hadden we al twee andere missies: een politietrainingsmissie in Kunduz (2012-2013) en een militaire missie in Uruzgan (2006-2010). Bij die laatste sneuvelden 25 Nederlandse militairen.

2. Wat wil Trump eigenlijk van ons?

Trump kijkt (onder andere) naar Nederland omdat wij lid zijn van de NAVO, de militaire alliantie van het Westen. De Amerikaanse president eist dat de NAVO zich meer gaat richten op de strijd tegen het terrorisme. Volgens de Amerikanen is terreurbestrijding meer dan een wijkagent, een inlichtingendienst of een deradicaliseringsprogramma: van oudsher willen de VS militaire missies ver over de grens om dáár terroristen te bestrijden. Bijvoorbeeld in Afghanistan. Daar zitten islamitische extremisten en terroristen van IS en vooral de Taliban.

3. Hoe staat het eigenlijk met de oorlog in Afghanistan?

Niet best. Sinds de start zijn we 16 jaar, honderden miljarden dollars en duizenden dode soldaten verder – en nog is de Taliban niet verslagen. De vorige president Obama besloot dan ook veruit in de meeste troepen naar huis te halen. Volgens de officiële plannen moet de Afghaanse overheid nu de orde handhaven, maar die is daar mede door corruptie niet toe in staat: in grote delen van het land maakt de Taliban nog altijd de dienst uit. Vandaag nog vond er een bloedige aanslag plaats in Kabul met tientallen doden.

Afbeelding verwijderd4. Heeft zo’n missie dan nog wel zin?

Dat is maar hoe je ernaar kijkt. Je kan er serieuze vraagtekens bij zetten. Op het ‘hoogtepunt’, in 2011, zaten er meer dan 130.000 militairen van Amerika en haar bondgenoten. Zelfs toen werd de Taliban niet verslagen. Nu zou Trump het aantal soldaten willen opschroeven van de huidige 15.000 naar ruim 20.000. Maar als het met 130.000 al niet lukt, dan met 20.000 al helemáál niet.

Langs de andere kant heeft terugtrekking ook nadelen. Want dan rukt de Taliban weer op. Voorbeeld: afgelopen jaar liep het gebied dat de Afghaanse overheid onder controle heeft, terug van 72 procent naar 57 procent. Dat gebied gaat rechtstreeks verloren aan terreurgroepen. Precies daaraan wil Trump paal en perk stellen. Zo gooide hij onlangs al de ‘moeder aller bommen’ op een IS-positie in Afghanistan.

5. Kan Nederland een Amerikaans verzoek om militairen eigenlijk weigeren?

Strikt genomen is Nederland natuurlijk niet verplicht om militairen op missies te sturen. Dit gezegd hebbende, kan president Trump ons wel onder druk zetten. Amerika draait namelijk – via de NAVO – op voor onze veiligheid. Om die Amerikaanse veiligheidsgarantie te behouden, zal je als NAVO-lid zo nu en dan moeten meewerken.

Het kabinet heeft laten doorschemeren dat het de huidige missie in elk geval wil verlengen. Of er uitbreiding komt, is nog niet ter sprake gekomen. Eerst moet de NAVO bekijken wat de precieze behoefte is in Afghanistan. Dat gebeurt naar verwacht pas eind juni. 

Bron: rtlnieuws.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief