Studie brengt Europese grensbewakers samen

Gepubliceerd op: 9-6-2017

De migratieproblematiek en de bewaking van Europa’s buitengrenzen. Deze hete hangijzers staan centraal bij de European Joint Master’s in Strategic Border Management. Majoor Pascal Wolf en ranggenoot Michael Rustenhoven zaten bij de 1e lichting die de opleiding heeft afgerond. De brigadecommandanten van de marechaussee (Scheldestromen en Brabant-Zuid) ontvingen gisteren hun diploma aan de universiteit van Salamanca.

Afbeelding verwijderd

Militairen van een Border Security Team ontfermen zich over migranten bij het Griekse eiland Chios (januari 2016)

Wolf: “De studie draait om elk aspect van strategisch grensmanagement. Van recht, tactiek en strategie tot mensenrechten. Omdat jaarlijks elk Europees land 1 a 2 studenten levert, ben je met een heel gevarieerd gezelschap. Iedereen brengt z’n eigen grensbewakingservaring mee. Ik heb dan ook heel veel geleerd van mijn klasgenoten.”

Relevant netwerk
De deelnemende officieren moeten 3 jaar ervaring hebben in een grensbewakingsfunctie. Op die kennis wordt verder gebouwd. De studenten liepen de afgelopen 2 jaar college in Estland, Letland, Litouwen, Nederland en op 2 Spaanse universiteiten. Het diploma geeft de deelnemers behalve kennis over grensbewaking ook een relevant Europees netwerk. Dat is belangrijk voor de synchronisatie van grensbewaking en het stimuleren van internationale samenwerking.

“De opzet zorgt voor een veel bredere Europese blik. Zo hebben onze Italiaanse collega’s veel ervaring met het managen van schepen met migranten. En wat er bijvoorbeeld bij komt kijken als die in nood komen. Hoe ga je redden? Zijn er terroristen of wapens aan boord? En wie is de smokkelaar?”, vertelt Wolf (foto rechts onder)

Afbeelding verwijderdHet idee was om met een hele brede scope te kijken naar de totale dreiging voor Europa. Van de Turks-Griekse grens, Libië en de Noordzee tot de grens met Rusland in het noorden. Ook werden er verschillende grensbewakingshotspots bezocht, waaronder Schiphol. “Nederland loopt weer voorop op het gebied van informatie delen. Door informatiegestuurd optreden zet je je capaciteit in op basis van risico’s.”

Ook de Nederlandse opzet van de kustwacht blijkt uniek. Wolf: “Dat is een netwerkorganisatie waarbij heel veel uniformen met elkaar samenwerken, van marine, marechaussee en luchtmacht tot Rijkswaterstaat, douane en de Inspectie Leefomgeving en Transport. Deze inzet van schaarse middelen zorgt voor efficiëntie. In andere landen blijkt er veel meer overlap te zijn tussen verschillende diensten. Ze zijn erg geïnteresseerd in onze opzet.”       

De 2-jarige opleiding is ontwikkeld door 5 Europese universiteiten, Europese marechausseepartners en de Faculteit Militaire Wetenschappen. Het initiatief kwam van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex, European Border and Coast Guard Agency.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief