Aanslagen Europa vragen om bundelen van krachten tegen explosievendreiging

Gepubliceerd op: 14-6-2017

Nieuwe inzichten genereren en bredere samenwerking stimuleren om de dreiging van geïmproviseerde explosieven te bestrijden. Dat was het doel van de Counter IED- informatiedag gisteren in het Nationaal Militair Museum in Soest. De aanslagen in Europa laten namelijk zien dat de dreiging van ‘improvised explosive devices’ niet alleen de militair in een missie aangaan.

Afbeelding verwijderdMilitair hulpmiddel om explosieven onschadelijk te maken. Robot om, door bijvoorbeeld terroristen gemaakte, explosieven onschadelijk te maken.

Er was volop aandacht voor de nuttige inzichten om geïmproviseerde explosieven te lijf te gaan.

Die dreiging raakt ook de eigen bevolking en dus overige overheidsinstanties, zo is men van mening bij het Defensie Expertise Centrum Counter-IED. 

Burgerslachtoffers

Het expertisecentrum wil daarom kennis delen en krachten bundelen om de gevaren gezamenlijk het hoofd te bieden. Sprekers die op allerlei manieren te maken hebben met het werkveld Counter IED boden daarom inzicht in ontwikkelingen op hun vakgebied. Zo praatte majoor Jaap van Gelder, bureauhoofd Prepare the Force, de circa 80 toehoorders bij over ontwikkelingen en uitdagingen in missiegebied Mali. Het aantal burgerslachtoffers door IED-aanslagen stijgt in het West-Afrikaanse land en de IED-dreiging neemt toe, liet Van Gelder aan de hand van grafieken zien.    

De Belgische hoofdcommissaris Geert Pattyn van de federale politie verhaalde over de situatie in Brussel. Hij schetste de veranderde realiteit voor de hulpdiensten na de aanslagen van 22 maart 2016 op het vliegveld en de metro. Procedures voor crisissituaties zijn aangepast en de kennis van de Belgische evenknie van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie wordt breder gedeeld.

Plaats delict

Behalve het beluisteren van nuttige inzichten kon het publiek ook technische ontwikkelingen bekijken op het gebied van Counter-IED. Zo was er nieuw lesmateriaal voor genisten. Hun speurtocht naar IED’s wordt binnenkort nauwkeurig via gps vastgelegd, zodat ze op een beeldscherm terug kunnen zien wat goed of fout ging. Wetenschappers van onderzoeksinstituut TNO toonden een nieuw hulpmiddel bij onderzoek naar een aanslag. Bezoekers konden via een virtual realitybril op de plaats delict ‘rondlopen’.  

Bron : defensie.nl    

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief