Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Kleurrijk eerbetoon aan veteranen in de hofstad

Geplaatst op: 25-6-2017

“Het is een feestelijke dag, maar we staan ook stil bij hen die het leven hebben gelaten in dienst van vrede en veiligheid.” Met die woorden opende voorzitter Boele Staal van het Nationaal Comité Veteranendag het jaarlijkse eerbetoon aan alle veteranen in de Ridderzaal in Den Haag. Ruim 90.000 bezoekers waren afgekomen op de 13e editie van het evenement. 

Op het Binnenhof werden meerdere onderscheidingen uitgereikt aan veteranen. Zo ontving sergeant-majoor Rob Severs tot zijn eigen grote verrassing de onderscheiding van Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden. Nietsvermoedend zat hij in het publiek tot zijn naam werd geroepen. Met een trotse glimlach kreeg hij de onderscheiding opgespeld door demissionair premier Mark Rutte voor zijn inzet in 2009 in Afghanistan voor het Korps Mariniers. 

Ted Meines
“Vandaag eren we onze veteranen”, sprak demissionair minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert op het Binnenhof. “Vrouwen en mannen die opkomen voor de waarden die wij belangrijk vinden.” Ook stond Hennis stil bij het overlijden eind vorig jaar van Ted Meines (95), oud-verzetsman en Vader der Veteranen. “Dit is de eerste Veteranendag zonder hem. Hij wordt gemist.”

YPR Vetdag 2017 450 

Bonte stoet
Na de ceremonie op het Binnenhof verplaatste iedereen zich naar het defilé op de Kneuterdijk, dat werd afgenomen door onder meer Koning Willem-Alexander. Alle krijgsmachtdelen waren vertegenwoordigd in de kleurrijke stoet. Onder meer de Reünistenvereniging Onderzeedienst, de vereniging oud-Koreastrijders en het detachement hondengeleiders van het Commando Luchtstrijdkrachten marcheerden voorbij. Ook liepen er honden en paarden mee en waren er allerlei klassieke voertuigen te bewonderen. 

F-35-simulator
Op het nabijgelegen Malieveld was het één grote reünie van veteranen. Op het festivalterrein haalden zij herinneringen op uit het verleden en vielen elkaar in de armen. Maar ook aan de jongere generatie was gedacht. Kinderen konden leren zich te camoufleren en mochten ‘vliegen’ in een F-35-simulator. Zangeres Berget Lewis zorgde voor muzikale omlijsting met het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

Bron : defensie.nl


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2017

Tweede kwartaal 2017

Eerste kwartaal 2017

Nieuwsberichten van voor 2017

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!