13e Nederlandse Veteranendag houdt het droog

Gepubliceerd op: 28-6-2017

Den Haag, zaterdag 24 juni 2017. Treinen en bussen naar het Malieveld zitten vol veteranen, ook met belangstellenden voor deze dag. De ontvangst op het station is allerhartelijkst, die op het Malieveld voelt als een warme deken. Regen dreigt de hele dag door, maar bij de sluiting om vijf uur is er nog geen spat gevallen. De temperatuur van 20 graden is een unicum in deze snikhete week. 

Malieveld
Gauw naar de C-tent waar het SMC-duo Cees van Ingen en Willem le Rutte al op ons wachten, de SMC-banier wijst ons snel de weg. Daar nemen we de bonnen in ontvangst, zo ook de tribunekaart voor de partners. De koffie/thee is gratis. We ontmoeten collega-veteranen en babbelen met drie KMar-eenheden. De actief dienenden zijn minder dan voorheen; de KMar heeft het razend druk. De verhalen komen goed op gang. Vlug een rondje maken over het terrein. Je kunt informatie maar ook vingerafdrukken maken bij het Marechaussee Museum. Bij de SMC-stand ontmoet ik de SMC’ers Leen Jongejan en Jacqueline van Gilst. Nog even vlug het cadeautje ophalen bij het Veteraneninstituut en op de foto bij het veteranenblad Checkpoint. Er is een KMar-hoek met de YPR-KMar en twee voertuigen, lustopjecten voor kinderen. Druk is het bij het vangen van boeven vanuit een KMar-auto. Daar staan de kinderen zelfs in de rij om een scherwerend vest en een pistool te mogen dragen. Er is natuurlijk veel meer te bewonderen aan defensiematerieel. Bij de Mariniers kun je de klimtoren in. De KMar ondersteunt de reguliere politiezorg; uit alle hoeken van het land is KMar-personeel naar Den Haag gedetacheerd.  

Afbeelding verwijderd Afbeelding verwijderd

 

Ridderzaal en Binnenhof
Het scherm buiten op het Plaza Theater toont ons beelden van de openingsceremonie in de Ridderzaal. De koning en de minister-president zijn er ook. De 100-jarige veteraan Paul Moerman en enkele andere veteranen krijgen alle eer van Mark Rutte. SMC is er vertegenwoordigd door Piet van Sprang, Gerard Kers en Willem van Eekeren, de eerste twee met partner. De veteranen Manja Blok en Amad Azizi voeren een act op. Is Manja niet werelds eerste vrouwelijke gevechtspilote op de F-16? Gooide zij niet met haar wingcommander bommen af op 11 juli 1995 op Servische tanks die Srebrenica onder vuur namen? Ja … dat is zij. Het bleef daarna ‘stil’ zodat generaal Mladic Srebrenica onder de voet liep en daarna 8000 moslim-mannen doodde. Amad, met zijn ouders gevlucht uit Afghanistan, is wmr in actieve dienst bij de KMar en vertelt zijn verhaal. Zangeres Renee van Bavel zong veteranenliedjes, samen met de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Minister Hennis Plasschaert staat op het Binnenhof stil bij Ted Meines: ‘Dit is de eerste Veteranendag zonder de “vader der veteranen”, hij wordt gemist, maar zijn betrokkenheid, inzet en woorden blijven.’ Op het Binnenhof is ook een aantal veteranen gedecoreerd, best wel emotioneel allemaal. Onze kolonel Evert Jan Kasteel, pas terugekeerd van een missie, mag zijn verhaal doen op de TV. 

Afbeelding verwijderd Afbeelding verwijderd

 

Defilé
Nederland telt 115.000 veteranen. Van dit aantal paraderen 4000 veteranen langs koning Willem-Alexander op de Kneuterdijk. Een bont geheel, vooraf gegaan door de vaandelgroep krijgsmachtdelen met daarin de KMar-standaard met vier man. In het begin is er de ‘fly-past’ van de Klu met historische (bijvoorbeeld het watervliegtuig Catalina uit 1942) en moderne (zoals vier F-16’s) vliegtuigen. Het SMC-detachement volgt op plaats 86 in de rij, voorafgegaan door het Trompetterkorps KMar. Het pantserrupstvoertuig YPR volgt. En hierachter sluit het detachement OTCKMar aan in de nieuwe KMar-kleding. Dan volgt de Volkswagen Amarok en het detachement LTC (Landelijk Tactisch Commando) KMar sluit de marechaussee-gelederen. Langs de route staan 90.000 toeschouwers, iets minder dan vorig jaar. Het SMC-detachement is dit jaar bijzonder klein, slechts 23 man. Dit moet volgend jaar minimaal weer uit 36 personen bestaan. Maar het detachement krijgt net zoveel waardering als de anderen van de toeschouwers langs de route. Banierdrager Jaap Gatsma loopt voorop, kolonel Stan Klijnhout zorgt voor de bevelen en Willem le Rutte draagt zorg dat we in de rij gelijk (blijven) lopen. Op de tribune en in enkele historische voertuigen zitten ook KMar-veteranen, van enkele detachementslopers in elk geval ook de partner. In totale aantal SMC-gegadigden bedraagt 80 personen. Een klein aantal is thuis gebleven en had zich niet afgemeld. Tegen drie uur zijn we terug op het Malieveld. Eerst maar eens de Indische hap nuttigen, daarna de gezelligheid voortzetten. En ook luisteren naar de diverse optredens. Geen stoel is onbezet. En gele jongens ontbreken ook niet. Rond vijf uur maakt iedereen aanstalten huiswaarts te keren, met een buik vol herinneringen. Gezeten in de trein komt het eerste hemelwater van deze geweldige dag naar beneden kletteren. 

Ga naar het fotoalbum voor een foto-impressie deze dag

Frans Meijer 
foto's M.A. Bezemer en Willem van Eekeren

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief