Militairen in Litouwen afgelost

Gepubliceerd op: 13-7-2017

Na 4 maanden keerde vanavond op Vliegbasis Eindhoven een eerste deel van de hoofdmacht van militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade terug uit Litouwen. Daar maakten zij deel uit van 1 van de 4 multinationale bataljons in Estland, Letland, Litouwen en Polen. Ze werden welkom geheten door hun commandant, brigadegeneraal Jan Swillens.

Afbeelding verwijderdDe multinationale bataljons horen bij de enhanced Forward Presence (eFP) van de NAVO. Nederland maakt deel uit van het multinationale bataljon onder leiding van Duitsland in Litouwen. De eFP is onderdeel van een pakket maatregelen om de NAVO te versterken in haar afschrikkende en defensieve houding. Nu vormen 18 landen de eFP. De maatregel is defensief, proportioneel en in lijn met internationale afspraken, maar laat ook duidelijk de solidariteit binnen de NAVO zien. Een aanval op 1 is een aanval op allen.

Ervaring rijker
De teruggekeerde militairen zijn een bijzondere ervaring rijker. De inzet in Litouwen is niet vergelijkbaar met missies zoals in Afghanistan, Irak of Mali. Toch zijn er ook overeenkomsten. Zo werkten zij binnen een multinationale omgeving met Litouwse, Duitse-, Belgische en Noorse militairen. Ook moesten zij contact leggen met de plaatselijke bevolking, een gedegen infrastructuur opbouwen, inclusief een communicatienetwerk en werken en slapen vanuit 1 locatie.

13 Lichte Brigade
De teruggekeerde militairen zijn afgelost door hun collega's van 13 Lichte Brigade uit Oirschot. Zij vertrokken maandag naar het Baltische land voor de bijdrage aan de eFP.

De militairen maken de komende periode voornamelijk gebruik van het Boxer-pantserwielvoertuig. Dit robuuste en terreinvaardige voertuig is modulair opgebouwd. Daardoor is het voor diverse (gevechts)functies in te zetten. De Boxer is snel en kan grote afstanden afleggen. Het is de eerste operationele inzet van het nieuwe voertuig.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief