Albanezen slapen in duinen Hoek van Holland: ‘Het is hier mini-Calais’

Gepubliceerd op: 26-7-2017

Het Zuid-Hollandse Hoek van Holland blijkt een populaire overnachtingsplek voor Albanezen die de oversteek naar Engeland willen maken. Vooral in de duinen en rondom de haven blijken veel plekken ‘bewoond’ te zijn door de immigranten.

De Albanezen slapen in bosjes, parken en bunkers in de buurt van de ferry-haven voor de veerdiensten naar Engeland. “Mensen zijn bang dat het een soort Calais wordt. Sinds ze daar hebben ontruimd, dachten ze al meteen dat het allemaal hierheen kwam”, zegt bunkergids Peter de Krom tegen WNL.

Afbeelding verwijderdVerscheurde asielaanvraag
Tijdens een korte wandeling door rondom de haven ontdekt De Krom gelijk al een paar slaapplekken. Ook vindt hij resten van een asielaanvraag en koffers. “Het is een mini-Calais in de zin van dat er een klein groepje Albanezen hier bivakkeert.”

Volgens Ineke Vos van de gebiedscommissie Hoek van Holland slapen de immigranten ook in de parken in het dorp. “Niet iedere dag, maar af en toe”, vertelt Vos. “En gek genoeg, wij zijn de tweede grensplaats van Nederland, hebben we niet eens 24-uurs bezetting bij de politie.”

Extra politie
De gemeente Rotterdam, waar Hoek van Holland onder valt, probeert te werken aan een oplossing. Zo zijn er extra controles met honden en is ook de Koninklijke Marechaussee versterkt aanwezig. “Maar het blijft moeizaam om in de gaten te houden wat er exact gebeurt met slapers in de natuur”, vervolgt Vos. “

Bron : wnl.tv

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief