Militaire samenwerking bekrachtigd in kasteel Gemert

Gepubliceerd op: 26-7-2017

GEMERT - De twee hoogste militairen van Nederland en Duitsland komen op 29 augustus naar Gemert: daar maken ze hun samenwerking in de luchtverdediging officieel. 

Afbeelding verwijderdHet kasteel in Gemert vormt dinsdag 29 augustus het statige decor voor de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst tussen de Nederlandse en Duitse krijgsmacht. Daarbij worden de handtekeningen gezet door commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp en zijn Duitse collega Generalinspekteur  Volker Wieker van de Bundeswehr.

Volgens burgemeester Michiel van Veen van Gemert-Bakel heeft Defensie voor het Gemertse kasteel gekozen vanwege het bijzondere, deels Duitse verleden van het monumentale complex. Het ministerie van Defensie wil pas volgende maand meer informatie over de ondertekening naar buiten brengen. Het enige wat ze op dit moment kwijt wil, is dat het 'een samenwerking betreft waarin het in Vredepeel gelegerde Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando een hoofdrol speelt'. 

Samenwerking
Het Luchtverdedigingscommando is gevestigd bij de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel, sinds 2012 de officiële naam van Luchtmachtbasis De Peel. Het militaire terrein ligt deels op Gemert-Bakels grondgebied. Nederland en Duitsland werken op defensie-gebied steeds meer samen, onder de noemer Apollo.  

Militairen van de kazerne in Vredepeel maken al sinds oktober vorig jaar deel uit van een 'bi-nationale taskforce'. Concreet betekent dit dat ze samen met Duitse soldaten op verzoek van de NAVO met Patriots uitgezonden kunnen worden. De samenwerking werd in oktober 'afgetrapt' met een eerste gezamenlijke Duits-Nederlandse oefening op Kreta. Daarbij werden in drie dagen tijd negentien Patriot-raketten afgevuurd.

Uitdagende missies
Nederland en Duitsland zoeken elkaar op defensie-gebied om verschillende redenen steeds vaker op. Volgens Defensie heeft dat te maken met 'steeds uitdagender missies, bezuinigingen en reorganisaties in beide landen'. De samenwerking moet op termijn onder meer leiden tot een gezamenlijk uitzendbare lucht- en raketverdedigingseenheid.

Bron : ed.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief