’KMar kraakt nu echt in haar voegen’

Gepubliceerd op: 24-8-2017

De Koninklijke Marechaussee (KMar) wordt zo in beslag genomen door het werk op Schiphol en anti-terreurbewaking dat de dienst niet of nauwelijks meer toekomt aan andere taken. Zonder extra mensen dreigen controles aan de binnengrenzen in de knel te komen.

Deze noodkreet komt vanuit de leidinggevende regionen van de KMar en wordt verwoord door de Gezamenlijke Officieren Verenigingen (GOV). „De marechaussee wordt compleet uitgewoond door Schiphol”, zegt duo-voorzitter van de GOV, de generaal b.d. Ruud Vermeulen.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie en de marechaussee is er wel sprake van krapte, maar komt de marechaussee nog toe aan al haar kerntaken, waaronder opsporing. De KMar merkt op dat het aantal fte’s voor opsporing gelijk is gebleven. Uit cijfers die De Telegraaf bij het Openbaar Ministerie (OM) opvroeg, blijkt dat de nood ondanks de sussende woorden hoog is.

Afbeelding verwijderdHet aantal strafzaken tegen militairen – de KMar is verantwoordelijk voor al deze onderzoeken - daalde vorig jaar sterk. Tegenover 947 dossiers in 2015 stonden er vorig jaar 766. In 2011 stuurde de militaire politie nog bijna 1800 dossiers richting justitie. Het OM laat weten hierover met de KMar in gesprek te zijn. Over de gesprekken worden geen mededelingen gedaan.

Dat de KMar zo weinig toekomt aan haar militaire politietaak wordt veroorzaakt door de afgelopen twee jaar sterk gestegen vraag naar marechaussees. Het is de KMar die met zware wapens vitale gebouwen en plekken zoals de Tweede Kamer bewaakt. Er zijn meer marechaussees nodig om de vluchtelingenstroom het hoofd te bieden. En boven alles trekt de groeiende vraag naar mensen op Schiphol een zware wissel op de dienst.

„Terwijl ze al die taken erbij heeft gekregen, zit de KMar wat personeel betreft nog onder het niveau van 2012”, weet GOV-voorzitter Vermeulen. „De organisatie heeft dat geprobeerd intern op te lossen, maar kraakt nu echt in haar voegen. Traditionele taken kunnen niet of nauwelijks meer worden uitgevoerd.”

"Je hebt het over de ontvangst en steun aan Amerikaanse troepen die via ons land de NAVO komen versterken, de begeleiding van eigen militaire colonnes, verkeerscontroles en preventieve misdaadbestrijding op de kazernes. De volgende taak waar op zal worden geknepen is bewaking van de binnengrenzen. Wat ons betreft gaan we echt grenzen over.”

Volgens de GOV zijn er binnen het kader van de KMar grote zorgen over de situatie. De problemen worden verergerd doordat de militaire politie kampt met chronische computerproblemen. De automatisering is juist nodig om marechaussees flexibel door het land in te zetten. Met dit principe probeert de KMar meer werk met minder personeel te doen. „Zelfs wanneer de systemen zouden werken, zijn er vierhonderd tot vijfhonderd mensen nodig”, zegt Ruud Vermeulen.

De marechaussee wil niet op dit concrete aantal reageren. ,,Er is bij het gezag aangegeven wat de komende jaren nodig is om beter aan de vraag te voldoen. Dit gaat met name om de werkdruk in het grensproces. Er is in de Voorjaarsnota al extra geld voor vrijgemaakt”, aldus een zegsman.

Bron : NAD/diverse media

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief