'Vergeten oorlog' nu ook te zien in Nationaal Militair Museum

Gepubliceerd op: 11-9-2017

Het Nationaal Militair Museum op de voormalige vliegbasis Soesterberg heeft de vaste collectie aangepast. Na aanhoudende kritiek van oud-veteranen is er nu ook ruimte gemaakt voor de Korea-oorlog (1950-1953), de oorlog die ook wel de 'vergeten oorlog' wordt genoemd omdat er zo weinig aandacht voor was.

Volgens conservator Alfred Staarman van het Nationaal Militair Museum komt dat doordat de Korea-oorlog zo kort op de Tweede Wereldoorlog volgde. "Nederland is dan nog in wederopbouw. Er zijn andere prioriteiten. Mensen zijn met andere dingen bezig. Het was ook dicht op de Indonesische vrijheidsstrijd. Men was oorlogsmoe en wilde over andere dingen praten."

Afbeelding verwijderdVitrine voor Korea-oorlog
Tot nu toe was er geen plek in het museum voor de vergeten oorlog. De conservator vertelt dat er keuzes gemaakt moesten worden. Er was maar ruimte voor acht oorlogen en er werd besloten om Korea niet te behandelen. Dat was een vergissing, geeft Staarman nu toe, want het was een grootschalig en bloedig conflict. Bijna vijfduizend Nederlanders werden uitgezonden nadat Noord-Korea Zuid-Korea had aangevallen in 1950. Tijdens de drie jaar durende oorlog kwamen 123 Nederlanders om, en dat is veel als je het vergelijkt met latere vredesmissies. Vandaar dat er nu ruimte is gemaakt.

Na de Tweede Wereldoorlog is het noorden van het Koreaanse schiereiland bezet door de Sovjet-Unie, en het zuiden door de Verenigde Staten. De spanningen tussen het communistische noorden en het 'westerse' zuiden lopen snel op.

In 1950 breekt de Koreaanse Oorlog uit. Noord-Korea wordt gesteund door China en de Sovjet-Unie. Zuid-Korea krijgt steun van troepen onder de vlag van de Verenigde Naties, onder leiding van de Verenigde Staten.

De oorlog eindigt in 1953 met een wapenstilstand, maar er is nooit een vredesverdrag gesloten. Het conflict duurt formeel dus nog steeds voort. Nog altijd is China een bondgenoot van het noorden en geeft de VS militaire bescherming aan het zuiden.

Veteranen in actie
Vooral de Korea-veteranen hebben hun stem laten horen om meer aandacht te krijgen voor de bloedige strijd in begin jaren vijftig. Cees Motshagen, 89 jaar oud, was destijds radiotelegrafist op een fregat. Hij is al twee jaar bezig een plek te krijgen voor de Korea-oorlog in het museum. "Ik vond dat gat tussen Indonesië en Libanon wel groot hier, en nu is dat ingevuld."

Veteraan Cees Motshagen bij de vitrine over de 'vergeten' Korea-oorlog NOS / JOZEPHINE TREHY . Motshagen is blij met de erkenning maar is teleurgesteld over de vitrine die de Korea-oorlog heeft gekregen. "Ik had liever de hele muur gehad."

De kleine vitrine is gevuld met de uitrusting van een Nederlandse en een Noord-Koreaanse militair, een aantal foto's, enkele onderscheidingen en een model van een torpedojager.

Een paar bezoekers vinden het ook wat karig: "Ik had iets meer verwacht. Het is een stuk geschiedenis. Zeker met de hedendaagse ontwikkelingen. Je wilt toch weten hoe dat ooit is ontstaan, dat conflict tussen Noord- en Zuid-Korea en hoe dat zo lang doorloopt. Maar het is mooi dat het hier nu tussen staat en het hoort er zeker tussen als een stukje geschiedenis."

Lees meer... 

Bron : nos.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief