Missies in Mali, Irak en Afghanistan verlengd

Gepubliceerd op: 12-9-2017

Nederlandse militairen blijven ook volgend jaar actief meedoen aan de VN-vredesmissie in Mali, de internationale strijd tegen ISIS en de NAVO-missie in Afghanistan. De bijdrage aan deze 3 missies wordt verlengd tot eind 2018. Het kabinet stuurde daarover vandaag een brief aan de Kamer.

De mandaten voor de Nederlandse deelname aan Minusma in Mali, de anti-ISIS-coalitie en Resolute Support in Afghanistan lopen eind dit jaar af. Het demissionaire kabinet vond het noodzakelijk om nu een besluit te nemen over verlenging, omdat Nederland een betrouwbare partner wil zijn voor de bondgenoten. Maar ook vanwege planningsdoeleinden en om alvast duidelijkheid te geven aan de uit te zenden militairen en hun families.

Afbeelding verwijderdEigen veiligheid
Nederland blijft zijn verantwoordelijkheid nemen. Het kabinet vindt dat de internationale veiligheidssituatie daarom vraagt. Militaire en civiele bijdragen aan missies zijn gericht op de ring van instabiliteit rond Europa, die de veiligheid in Nederland direct raakt. De prioriteit ligt bij het bestrijden van terrorisme en het voorkomen van irreguliere migratie.

Minusma
Via de deelname aan Minusma draagt Nederland bij aan stabiliteit in Mali en daarmee de bredere Sahel-regio. Stabiliteit daar is in het directe veiligheidsbelang van Europa. De Nederlandse blauwhelmen richten zich ook volgend jaar vooral op het verzamelen en analyseren van inlichtingen. Een eenheid voor langeafstandsverkenning met nationale ondersteuning vormt de kern. Nederland levert daarnaast een aantal stafofficieren, marechaussees en politiefunctionarissen en civiele adviseurs. 

Eind 2017 neemt Duitsland het beheer van het militaire Kamp Castor over. Het aantal Nederlandse militairen kan daardoor in 2018 terug naar maximaal 250.

ISIS duurzaam bestrijden
Met de voortgezette deelname aan de internationale coalitie tegen ISIS levert Nederland een belangrijke bijdrage aan het breken van de slagkracht en de  ideologische aantrekkingskracht van de terreurorganisatie. Ongeveer 155 Nederlandse trainers ondersteunen en adviseren de Iraakse strijdkrachten. Verder dragen 4 Nederlandse F-16’s vanaf begin januari opnieuw bij aan het militair verslaan van ISIS in Irak en Oost-Syrië. Het ondersteuningsdetachement van de gevechtsvliegtuigen bestaat uit ongeveer 150 militairen.

Om ISIS duurzaam te bestrijden, blijft Nederland zich ook onverminderd richten op het stoppen van de stroom buitenlandse strijders, het aanpakken van  inkomstenbronnen van ISIS en het ontkrachten van de ISIS-ideologie. Stabilisatie en wederopbouw van op ISIS heroverde gebieden is daarbij essentieel.

Afghanistan
Ongeveer 100 Nederlandse militairen blijven in Afghanistan meedoen aan Resolute Support. Sinds 2015 is de Afghaanse regering zelf verantwoordelijk voor veiligheid in het land, maar internationale betrokkenheid blijft vooralsnog nodig. De NAVO-missie richt zich op het trainen, adviseren en assisteren van het Afghaanse leger en de politie. De Nederlandse adviseurs delen hun kennis op het gebied van operationele planning, logistiek, bedrijfsvoering en gender. De medische-, transport- en beveiligingseenheden zorgen ervoor dat de NAVO-adviseurs in en rond Mazar-e-Sharif hun werk kunnen blijven uitvoeren.

Vanaf begin 2018 stuurt Nederland op verzoek van de NAVO ook een chirurgisch team.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief