C-17 brengt militairen en civiel hulpteam naar Sint-Maarten

Gepubliceerd op: 12-9-2017

Een C-17-transportvliegtuig is vanmiddag met militairen en een zogenoemd USAR.NL-hulpteam naar het Caribisch gebied vertrokken. Het militaire toestel met in totaal zo’n 200 mensen vloog naar Curaçao vanaf Vliegbasis Eindhoven. Op de vliegbasis arriveerden vanmiddag ook de eerste 100 evacués met een KDC-10-transportvliegtuig van de luchtmacht.

De vanochtend vertrokken militairen zijn onder meer van 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers. Zij zullen noodhulp verlenen en de autoriteiten van Sint-Maarten ondersteunen bij het handhaven van de openbare orde. Er zijn nu zo’n 400 militairen actief op het door orkaan Irma getroffen eiland. Dat aantal loopt de komende dagen op tot 550. De militairen bemannen onder meer controleposten, voeren patrouilles uit en bewaken belangrijke infrastructuur om de openbare orde te herstellen en plunderingen te voorkomen.

Verder helpen genisten van de landmacht bij het opruimen en herstellen van de infrastructuur. Ook ondersteunen tientallen marechaussees de autoriteiten sinds het begin van de crisis.

Afbeelding verwijderdEen marinier en een marechaussee bij een controlepost (afb.)

Civiel hulpteam
Het USAR.NL-hulpteam bestaat uit zo’n 60 zoek- en reddingsspecialisten, medisch personeel en bouwkundigen. Het team kwam eerder in actie bij aardbevingen in Marokko,  Pakistan en Haïti.

Evacués
De evacués zijn toeristen en andere niet-permanente bewoners van Sint-Maarten, zoals familieleden van Defensiepersoneel. Het evacueren vanaf Sint-Maarten gebeurt met vliegtuigen van de luchtmacht en kustwacht, maar ook cruiseschepen. Het eerste cruiseschip, de Adventure of the Seas, kon gisteren aanmeren nadat de bemanning van Zr. Ms. Zeeland had gecontroleerd dat de pier van Philipsburg nog voldoende intact was. Dit gebeurde onder meer vanuit de lucht met de NH90- maritieme gevechtshelikopter.

Boordhelikopter Zeeland

Verkenningsvluchten met de NH90, de boordhelikopter van de Zeeland, zijn ook waardevol vanwege de film- en videobeelden die van hieruit worden geschoten. Met behulp hiervan brengen medewerkers van het Rode Kruis in Nederland de schade in kaart. Zo kan efficiënter hulp worden verleend.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief