Problemen met heli's die Nederlandse militairen vervoerden in Mali

Gepubliceerd op: 15-10-2017

UPDATE In het Afrikaanse Mali zijn problemen opgetreden met Duitse helikopters, waarvan ook Nederlandse militairen gebruik maakten voor onder meer medische evacuaties. De Duitse luchtmacht houdt alle zogenoemde NH90-helikopters voorlopig aan de grond. Nederlandse militairen ondervinden daar geen hinder van, omdat ze een operationele pauze hebben.

Afbeelding verwijderdOnze militairen gebruikten de Duitse helikopters tot voor kort onder meer voor het vervoer van troepen en goederen. Momenteel staat het gebruik echter niet in de planning, zegt een woordvoerder van Defensie tegen deze site. ,,Mocht er voor de Nederlandse militairen een acute medische hulpvraag zijn, dan wordt er gebruikgemaakt van de helikopters van de Verenigde Naties die hiervoor aanwezig zijn.''

Na een missie in Mali werden sporen van slijtage gevonden in de motor van een NH90-heli, schrijft de Duitse nieuwssite Der Spiegel. Alle NH90-helikopters worden nu geïnspecteerd. Het is niet duidelijk hoe lang dat gaat duren. Voorlopig mogen de helikopters alleen de lucht in als het leven van militairen in gevaar is.

Eigen heli's terug
Nederland regelde het vervoer van troepen en goederen in Mali eerder zelf, maar begin dit jaar werden alle Nederlandse helikopters teruggeroepen. Er was slijtage aan de voertuigen en een tekort aan personeel om de heli's te onderhouden. Sindsdien maken de Nederlandse militairen gebruik van Duitse helikopters.

Lees verder...

Bron : ad.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief