Digitale experts komen bijeen op congres DEX-XL

Gepubliceerd op: 4-12-2017

Papendal - Congrescentrum Papendal zinderde op 28 en 29 november van de bits en bytes. Op DEX-XL kwamen zevenhonderd digitale specialisten bijeen om kennis te delen over de nieuwste digitale ontwikkelingen uit binnen- en buitenland. Broodnodig, nu de helft van de klassieke misdaad al een digitale component heeft

Afbeelding verwijderdDigitale deskundigen van politie, Koninklijke Marechaussee, Defensie, FIOD, Nederlands Forensisch Instituut, Europol, het Openbaar Ministerie en andere partners in de strafrechtketen maakten op DEX-XL kennis met de nieuwste ontwikkelingen in cybercrime en digitale opsporing. Het congres is de afgelopen jaren enorm in populariteit toegenomen. Enkele jaren geleden waren er rond de honderd bezoekers, dit keer waren dat er maar liefst zevenhonderd.

Urgentie
‘De helft van de “klassieke” criminaliteit heeft tegenwoordig een digitale component’, zei korpschef Erik Akerboom dinsdag bij de opening van de 22ste ditie van DEX-XL. Digitale opsporing wordt volgens hem steeds belangrijker. Dat beseft iedereen, niet in het minst de aanwezige digitale deskundigen. ‘Toch bewegen we daarin nog niet voldoende mee’, constateerde de korpschef. Dit terwijl de urgentie volgens hem groot is. ‘De aangiftebereidheid bij oplichting op het internet ligt op 5 tot 8 procent. Het vertrouwen dat we zo’n misdrijf kunnen oplossen is veel te laag.

De aanpak is er ook op gericht om het verdienmodel van de crimineel te verstoren. Op het moment dat er geen geld meer te verdienen valt, wordt het minder aantrekkelijk om mensen bijvoorbeeld via internet op te lichten. Hierdoor worden criminelen ontmoedigd, waardoor er ook minder slachtoffers zullen zijn.

Cybercrimeteams
Dus moet de kennis over cybercrime binnen de politie de komende jaren omhoog. Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime, verwacht dat de cybercrimeteams in de eenheden daar een grote bijdrage aan leveren. ‘Deze teams gaan de kennis van de districtsrecherche en de basisteams opbouwen en met hen zaken oppakken. Zo worden we allemaal meer digitaal vaardig in de volle breedte.’

Technisch inkijkje
Met maar liefst 112 workshops bood DEX-XL kennis te over. De sprekers varieerden van techneuten en experts uit de binnen- en buitenlandse opsporing en het bedrijfsleven. De workshops boden naast specialistische, technische vakkennis ook uiteenzettingen en praktische cases. ‘Fantastisch om te zien dat al die enorm gedreven mensen hier vanuit hun eigen discipline eigenlijk allemaal hetzelfde doel nastreven’, merkte (cyber) Officier van Justitie Jesse van der Putte op. Zijn opmerking sloot naadloos aan bij die van adjunct-directeur van Europol Wil van Gemert. Hij benadrukte dat internationale samenwerking tussen opsporingsdiensten een van de belangrijkste voorwaarden is om digitale misdaad goed aan te pakken.

Bron : politie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief