Bijleveld: “Biologische terreur is geen filmscript, maar reële dreiging”

Gepubliceerd op: 21-2-2018

“Een ons preventie is beter dan een pond genezing.” Minister Ank Bijleveld-Schouten zei dit in verband met aanslagen met biologische strijdmiddelen. Ze riep haar publiek van wereldleiders op tot meer samenwerking op het gebied van preventie. De bewindsvrouw deed dit tijdens de grootste veiligheidsconferentie ter wereld, de Munich Security Conference in Duitsland.

Afbeelding verwijderd

Minister Ank Bijleveld-Schouten op de Munich Security Conference in Duitsland (afb)

Aanslag steeds gemakkelijker
Door technologische ontwikkelingen is het steeds gemakkelijker om moedwillig een grootschalige en dodelijke ziekte-uitbraak te veroorzaken. Niet alle landen zijn hier al goed van doordrongen, maar Nederland is zich zeer bewust van de risico’s. Dit komt onder meer door de ervaring met desastreuze uitbraken van vogelgriep en varkenspest.

Speciale militaire reactie-eenheid
Bijleveld maakte het van dichtbij mee: “Ik zat aan de keukentafel met een boer die rouwde om het verlies van duizenden dieren.” De lessen die Nederland uit deze catastrofes trok, dienen volgens Bijleveld als voorbeeld. “Het minste dat je als regering kan doen is je voorbereiden. We besloten tot de oprichting van een speciale militaire reactie-eenheid. Bij een ziekte-uitbraak is Defensie klaar om direct in actie te komen, samen met de civiele hulpdiensten.”

In ons bloed
Naast deze ‘maatregelen achteraf’ ontwikkelde Nederland ook preventief beleid. De regering vroeg bedrijven en kennisinstituten bijvoorbeeld wat helpt ter preventie wat niet. Bijleveld: “Dit consensusmodel van onderop zit diep in de Nederlandse cultuur geworteld. En dat geldt ook voor internationale samenwerking; dat zit ons in het bloed.”

In het unieke Nederlandse CBRN-centrum (chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair) wordt dan ook samengewerkt met Amerikanen, Belgen, Duitsers en Noren. Deze gezamenlijke onderzoeken en oplossingen zijn hard nodig. “Juist de meest kwetsbare landen en conflictgebieden lopen de meeste kans om getroffen te worden.”

Daarom stuurt Nederland experts om ze te helpen. Maar voor een echte omslag is meer nodig: gecoördineerde actie op globaal niveau. Bijleveld riep de internationale gemeenschap op om 4 acties te ondernemen: 

- Creëer regels en beleid van onderop, om uitbraken te voorkomen.
- Handhaaf de bestaande regels.
- Zorg dat je klaar staat als er een uitbraak is.
- Kom kwetsbare landen te hulp met gecoördineerde actie.  

Minister Bijleveld gaf in München niet alleen een toespraak over bioveiligheid, maar had ook een aantal bilaterale ontmoetingen. Zo sprak zij samen met minister-president Mark Rutte met Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg over de Nederlandse commitment aan de Wales-afspraken over de stijging van de defensie-uitgaven. Ook sprak Bijleveld met enkele Amerikaanse senatoren over de transatlantische relatie.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief