Defensie deed niks met waarschuwingen jaar voor fataal mortierongeluk Mali

Gepubliceerd op: 21-2-2018

Al in 2015 waarschuwde korporaal Roli W. dat de munitie waarmee militairen in Mali werkten niet veilig werd opgeslagen. Defensie deed echter niets met die meldingen. Dat staat in het boek Dood door eigen vuur, over het dodelijk mortierongeluk in Mali.

In het boek, dat vandaag is uitgekomen, klapt korporaal Roli W. uit de school over de levensgevaarlijke manier waarop de munitie in Mali werd opgeslagen. Maar het ministerie van Defensie deed daar niets mee. De korporaal was in de tweede helft van 2015 werkzaam in Mali en regelde daar de logistiek en het materiaal voor de militairen.

Dodelijk mortierongeluk
Een jaar later, op 6 juli 2016, kwamen Henry Hoving en Kevin Roggeveld om het leven bij een schietoefening in Kidal in Mali. De Onderzoeksraad voor Veiligheid oordeelde vernietigend: de mortiergranaten deugden niet en hadden afgekeurd moeten worden. En met de opslag van de mortieren was ook van alles mis.

Oud-Telegraafjournalist Charles Sanders en advocaat Michael Ruperti schreven het boek Dood door eigen vuur en interviewden nabestaanden van de overleden militairen en direct betrokkenen. Onder hen de korporaal die waarschuwde over de opslag van de munitie, een zeecontainer die in de bloedhete zon stond waardoor temperaturen konden oplopen tot wel 80 graden.

"De korporaal is nog altijd erg gefrustreerd en boos dat er niets met zijn smeekbedes is gedaan", zegt auteur Sanders. "Die waarschuwingen werden neergelegd bij het ministerie van Defensie. Maar Defensie deed niets met de berichten en verwees door naar de VN." 

'Russische roulette'
De familie van de omgekomen militairen vindt dat Defensie jarenlang 'Russische roulette' heeft gespeeld. De frustratie en het verdriet over wat er is gebeurd, zitten nog altijd heel diep, zegt Sanders, die de nabestaanden uitgebreid sprak.

De nabestaanden zijn in onderhandeling over een schadevergoeding. Ook willen de nabestaanden dat de direct betrokkenen bij Defensie worden vervolgd door het Openbaar Ministerie. Minister Ank Bijleveld heeft het Openbaar Ministerie gevraagd of de bevindingen van de Onderzoeksraad aanleiding geven voor een strafrechtelijke vervolging.

Bron : rtlnieuws.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief