Zeer warme reünie Boerma/Plaizier

Gepubliceerd op: 24-6-2017

Met de organisatie en de partners er bij kwam het aantal op ruim 45 personen. In enge zin waren er veertien veteranen, twee nabestaande weduwe en twee van de 2e generatie Indië-veteranen. Ruim tien jaar geleden was dit totaal nog over de driehonderd personen. 

2017 BP gen v Brink 450
CKMar op bezoek

 

De temperatuur op deze 22e juni was bijzonder hoog: ruim boven de 30 graden. In restaurant Kumpulan op Bronbeek was het aangenaam vanwege de airconditioning. De voorzitter van de reüniecommissie Gerrit Reloe toonde zich een goed vervanger van Roel Gras die is terug getreden. Roel werd node gemist door zijn 'sobats'. Voorzitter Jack Vlaming was er ook niet. Hij was met zijn partner Virginia nog niet terug van een buitenlandse reis. In SMC'er Frans Meijer (foto links) had hij een perfecte vervanger die zijn  speech voorlas.

2017 BP Frans Meijer  

Naast een welkomstwoord - onder meer aan luitenant-generaal Harry van den Brink en de Bronbeek-gastheer kolonel Michael Dulfer - ging de voorzitter in op het boek ‘De brandende kampongs van Generaal Spoor’. Onder de KMar-veteranen zou het vier jaar durend onderzoek gevolgen kunnen hebben. Namens alle Indië-veteranen KMar/MP en hun nabestaanden is Jack Vlaming het aanspreekpunt richting de onderzoekscommissie. Dit loopt via het Veteranen Platform. Gerrit Reloe noemde de 19 vrienden op die ons het laatste jaar weer zijn ontvallen. Het SMC-bestuur staat erop dat we met deze reünie doorgaan ‘tot de laatste snik’. 

Plechtigheid
De herdenking voor de gevallen en overleden collega’s vond een half uur later plaats, buiten bij het Indië-monument. Eerst namen de Bronbeek-bewoners afscheid van de KMar-bewoner Gerrit Visser die vorige week op 97 jarige leeftijd overleed. Gerrit Visser werd altijd bij Boerma/Plaizier uitgenodigd.


2017  BP krans

Er waren voldoende plaatsen onder de bomen en uit de brandende zon. Dirk van Harten en Albert Zomer droegen de krans aan. Deze werd gelegd door de heren Rob Wijers en Ben Koenen, nabestaanden van de heer H.J Wijers en mevrouw J. Wijers - van ’t Her die dit jaar beiden het leven lieten. Hoornblazer Snijkers van de Fanfare Berden Wapens gaf de signalen ‘Taptoe’ en ‘Voorwaarts’; het Wilhelmus kwam uit de speakers. Allen defileerden daarna langs de krans. Het bezoek van CKMar viel duidelijk in de smaak en hij sprak met velen. De Indië-veteranen vertelden honderd uit over hun verleden en de jonge veteranen lagen aan hun lippen. Na de Indische maaltijd kwam er snel een einde aan de reünie. Cor de Boer gaf nog een exposé over zijn beleving van een deel van zijn Indië-tijd, voor anderen toch weer nieuwtjes, en dankte het SMC-bestuur voor zijn inspanning.  

Voor een foto-impressie gemaakt door Pier Scholte, ga naar ons fotoalbum.

SMC/Frans Meijer

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief