Veel hemelwater op Veteranendag KMar

Gepubliceerd op: 8-10-2017

CKMar hield zijn 18e Veteranendag KMar in successie op vrijdag 6 oktober 2017. De grote tent op het Square van de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn was anders opgesteld. Daardoor leek het aantal bezoekers minder. In concreto was het aantal veteranen hoger dan vorig jaar.

Opening
Het onthaal was warm met koffie/thee en broodjes. Buiten kwam de regen met bakken de hemel uit. Menigeen kwam niet droog binnen. De stand van diverse organisaties zoals de SMC, Thuisfrontcomité KMar, MarMus, MarVer enz kregen het druk. Het thema van deze dag was “erkenning, waardering en zorg”, geprojecteerd door de Projectgroep Veteranendag KMar onder aansturing van maj Robin Oost. Menige spreker ging ook op het thema in. Genmaj André Peperkoorn, de ambassadeur van de KMar-veteranen, opende dit samenzijn. Lgen Hans van Griensven, Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht tevens Inspecteur der Veteranen, volgde. Lovenswaardige woorden. De onderlinge verhalen kwamen flink los in de mix van postactieven en actief dienende veteranen. Het elkaar weer ontmoeten en het uitwisslen van elkaars ervaringen zijn immers de grondleggers van de veteranendagen. 

2017 Vetdag KMar vdBrink MobachHerdenking
Menigeen bleef in de tent, maar de meerderheid trotseerde de hoosbui die over de plechtigheid bij het monument kletterde. Op het moment dat ladyspeker Liesbeth Mesman de Standaardwacht KMar voor zijn intrede aankondigde, was het droog. Lgen mr. Harry van den Brink werd met drie roffels van het Trompetterkorps KMar te midden van de aangetreden KMar-eenheden welkom geheten. In zijn speech memoreerde hij ook het overlijden van lgen b.d. Ted Meines, die vorig jaar ter plaatse nog een gloedvol betoog hield. De 90-jarige Indië-veteraan Helmendach en de jonge veteraan, wmrI Aalvangen legden de krans. Na het signaal Taptoe, een minuut stilte, het signaal Voorwaarts en het Wilhelmus, defileerden allen individueel of in kleine groepjes langs het monument. Het trompetterkorps speelde gepaste muziek. Het bleef droog de laatste man.

Nick Lemmens
Weer terug in de tent verruilde men snel de consumptiebonen voor iets drinkbaars. Het werd steeds luidruchtiger. De regen .. ja weer … hoorde je niet meer op het dak vallen. Het optreden van het voltallige Trompetterkorps KMar met zanger maj Nick Lemmens kondigde zich aan. Lemmens zong drie van zijn toepasselijke veteranenliedjes. Remembrance droeg hij op aan de de 98-jarige Marten Mobach, die de het begin van de Tweede Wereldoorlog nog meemaakte. Mobach genoot zichtbaar van alle aandacht die hem ten deel viel. De website fotograag schoot ook uitsluitend van dit optreden zijn plaatjes. De andere foto’s van het MediaCentrum Defensie volgen later nog in de fotogalerij van deze website. Dan was er uiteindelijk toch de nassi-maaltijd van Paresto. De laatse bus naar het NS-station ging om 15.15 uur. Alle veteranen kregen een speciale CD van het Trompetterkorps KMar mee naar huis: Erkenning, waardering en zorg. Kap Peter Kleine Schaars is de tegenwoordige dirigent. Het was een gedenkwaardige fijne dag. 

toespraak CKMar

toespraak Genmaj André Peperkoorn 

toespraak IGK

programma 

foto-impressie

Frans Meijer/SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief