Marechaussee: ’Minder reizigers, maar veel meer asociaal gedrag in vliegtuig’

Gepubliceerd op: 5-8-2020

De Koninklijke Marechaussee (KMar) rukt steeds vaker uit voor ernstige overlast van reizigers aan de grens of bij aankomst van een vliegtuig. Dat gebeurt voor geweld, negeren van aanwijzingen van vliegpersoneel, roken aan boord en het niet dragen van een mondkapje.
Uit cijfers van de Koninklijke Marechaussee, die zijn opgevraagd door De Telegraaf, blijkt dat reizigers zich vaker misdragen. In de eerste zeven maanden van 2020 staat de teller al op 25 incidenten.
„Dat zijn echt heel opmerkelijke cijfers en wij zien dan ook echt een forse stijging in asociale gedragingen”, zegt KMar-woordvoerder Robert van Kapel. „Heel 2019 telden we 42 van dit soort incidenten, maar dat we nu al op 25 zitten met veel en veel minder reizigers gezien de corona pandemie zegt alles over de ernst van de situatie.”
Zondag doken er videobeelden op van een vechtpartij aan boord van een vlucht naar Ibiza. Daarbij was te zien hoe vakantiegangers elkaar hardhandig toetakelden, nadat sommige reizigers weigerden om een mondkapje te dragen. Diezelfde dag was het op luchthaven Schiphol ook al raak. Een vader en 13-jarige zoon sloegen bij de bagageband een 27-jarige man in elkaar. Dat gebeurde nadat de jongeman aan boord van het vliegtuig het tweetal er op had gewezen zich te gedragen. Hij mocht het bekopen met meerdere rake klappen.
Volgens Van Kapel is het gedrag van een deel van de reizigers onacceptabel. „Vooral als er geweld wordt gebruikt door passagiers is dat natuurlijk ronduit triest. Te midden van gezinnen met kinderen en mensen met vliegangst misdragen sommige reizigers zich soms zodanig, dat dit diepe sporen achterlaat bij medereizigers.”
„Ook komt het regelmatig voor dat we passagiers van boord moeten halen omdat ze niet willen voldoen aan het dragen van een mondkapje”, zegt de majoor. „Als passagiers de richtlijnen niet volgen, dan riskeren ze boetes van honderden euro’s. Het is erg teleurstellend dat sommige personen denken deze regels in de wind te kunnen slaan. Maar in deze tijd staat de gezondheid voorop.”
„In een vliegtuig heeft de gezagvoerder de mogelijkheid om bij ernstige misdragingen iemand te fixeren”, zegt de woordvoerder. „Daarvoor wordt eerst een zogenaamde ’notice of violation’ uitgereikt, een soort officiële waarschuwing. Als dan niet geluisterd wordt of de situatie loopt uit de hand kan de crew optreden. De Marechaussee biedt hiervoor weerbaarheidstrainingen aan voor cabinepersoneel.”
Van Kapel: „De Marechaussee vindt het onacceptabel dat sommige reizigers zich ernstig misdragen. Wij juichen het daarom toe dat vliegtuigpersoneel of passagiers al aan boord melding maken. Een gezagvoerder van een vliegtuig kan ons altijd ter plaatse roepen als het vliegtuig geland is. Wij kunnen dan ter plaatse onderzoek doen waarna het Openbaar Ministerie besluit wat er dan verder moet gebeuren.”

Bron: De Telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief