Krijgsmacht zou structureel zo’n 700 miljoen euro tekortkomen

Gepubliceerd op: 12-10-2021

Onrust bij krijgsmacht neemt toe wegens financiële sores: ’Grote tekorten in munitie en onderdelen
Er is intern groeiende onrust over de financiële situatie van de krijgsmacht. Nu het demissionaire kabinet maar in beperkte mate de tekorten bij Defensie wil aanvullen, vrezen militairen voor ingrijpende maatregelen, zoals het opheffen van onderdelen.
Dat signaleren de militaire vakbonden AFMP en ACOM. De spanningen kwamen afgelopen dagen aan de oppervlakte in de aanloop naar de zogeheten commanders intent van Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim. In deze toespraak voor de hoogste officieren gaf de eerder dit jaar aangetreden topmilitair aan welke kant het wat hem betreft op moet.
De geruchtenmolen draaide op volle toeren. Helemaal omdat Eichelsheim in zijn weblog eerder aangaf dat er ’een krijgsmacht aankomt die er fundamenteel anders uitziet.’ Intern circuleerden er verschillende onderdelen die voor opheffing zouden moeten vrezen. Uiteindelijk werd de soep vrijdag niet zo heet gegeten en hield Eichelsheim het bij een redelijk abstracte toespraak die grotendeels overeenkwam met wat er in de eerder gepresenteerde Defensievisie staat.
Maar volgens goed ingevoerde bronnen houdt hij daarmee zijn kaarten tegen de borst. Het water staat de militaire top financieel gezien aan de lippen. Op de exploitatie zou de krijgsmacht structureel rond de 700 miljoen euro jaarlijks tekortkomen. Een tekort dat groeiende is. Het demissionaire kabinet trekt 95 miljoen uit om het terug te dringen. In het kader van de tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen ingediende motie Hermans moet daar nog eens 300 miljoen bijkomen. Maar ook dan blijft de krijgsmacht rood staan.
Exploitatietekort
Het ministerie van Defensie wil niet op het exploitatietekort ingaan, maar wijst op het al eerder genoemde nog grotere bedrag van 1,5 tot 2 miljard dat de krijgsmacht tekortkomt voor een gezonde bedrijfsvoering.
Trekt een nieuw kabinet de knip niet, dan zullen er harde besluiten moeten vallen, zo erkent een woordvoerder van het ministerie. Voorzitter Jan Kropf van de ACOM signaleert dat die maatregelen al aan de orde van de dag zijn. Leden van zijn vakorganisatie vrezen voor nog erger.
Marineschepen
„Er liggen marineschepen tegen de kant en veel dingen kunnen om budgettaire redenen niet meer. Er zijn grote tekorten in voorraden, van munitie en onderdelen. Mensen snappen echt wel dat er grote klappen gaan vallen als er geen serieuze bedragen worden toegevoegd aan de begroting.”


Bron: De Telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief