Militair Treffen in Buren

Gepubliceerd op: 7-7-2009

Liefhebbers likten hun vingers af tijdens het Militair Treffen in Buren op 5 juli jl. Ongeveer dertig oude voertuigen van Defensie sieren het straatbeeld van de Weeshuiswal en de Weeshuisstraat. De geur van uitlaatgassen en het geluid van ouderwetse toeters.

Het tweede Militair Treffen in Buren trok op 5 juli het publiek dat nieuwsgierig is naar de historische auto's, motoren en trucks. Maar vooral liefhebbers likten hun vingers af tijdens de bijeenkomst, georganiseerd door het Marechaussee Museum.

"Het is net als treinen", zegt Bert Heyerman uit Winterswijk. "Daar kun je ook een passie voor hebben. Wat mij zo aantrekt in oude legervoertuigen is de geschiedenis en de techniek. Zelf heb ik een motor meegebracht." Heyerman rijdt niet mee in de stoet die om één uur 's middags een rondje in de regio maakt. Veel andere aanwezige voertuigen maken wel deel uit van die colonne, die veel bekijks trekt. Zo ook de GMC van Maarten Broekhuizen.

voertuig oude GMC
GMC bij het Marechausseemuseum (foto: Fred Klijndijk)

"Met dit ding vlieg je met 65 tot 70 kilometer per uur over de snelweg", grapt hij, terwijl hij gepassioneerd vertelt over de onderdelen van het lange voertuig. "Het is maar goed dat hij op gas loopt, want zijn verbruik is één op twee." De GMC telt zes wielen, heeft een open dak, een ruime achterbak waar mensen in kunnen zitten en een mitrailleur op het dak. "Ik neem aan dat hij in de oorlog is gebruikt. Het bouwjaar is namelijk 1943", aldus Broekhuizen, die samen met zijn zoon in totaal zes voertuigen heeft.

In de tuin van het museum, dat jaarlijks zo'n 15 duizend bezoekers trekt, hebben Peter en Corrie Fokker hun bezit uitgestald. Een mitrailleur met patronen glanst in de volle zon. "Allemaal onklaar gemaakt, hoor", zegt Fokker, die onder meer vier voertuigen bezit en een kanon. "Mijn moeder is met de verzameling begonnen in 1990. Ik ben aangestoken door haar passie."

William van Eck uit Buren loopt toevallig langs. "De kinderen vinden het prachtig. Als je klein bent wil je militair worden en vind je die auto's ontzettend leuk. We zijn hier niet speciaal op afgekomen, maar nu we er zijn willen we het wel zien."

Vorig jaar bezochten ongeveer vierhonderd mensen het Militair Treffen. Hoeveel het er dit jaar zijn geweest is nog niet duidelijk. "Maar het is in ieder geval een unieke locatie voor zo'n evenement", vindt directeur van het museum, Stan Klijnhout. "De tuinen kunnen we prima gebruiken voor de oude voertuigen en de ruilbeurs van militaire spullen. Het museum kan als basis dienen voor extra informatie."

Bron : de Gelderlander

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief