Stormloop op officiersopleidingen

Gepubliceerd op: 26-7-2009

Militaire opleidingen voor officieren stromen vol. Zelden hebben zich zoveel hoger opgeleide jongeren gemeld om als officier aan de slag te gaan. Dat blijkt uit nog niet gepubliceerde cijfers van het ministerie van Defensie. De crisis duwt scholieren en werklozen naar de officiersopleidingen.

"We werven veel meer en daardoor krijgen we zeker meer kandidaten binnen. Maar de economische crisis speelt een grote rol", verklaart de woordvoerder van het ministerie van Defensie. "Als het slechter gaat krijgen we meer aanmeldingen. En dat is nu zeker aan de orde."

De officiersopleiding bij het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder telt, enige weken voor de start op 18 augustus, nu 170 aanmeldingen. Het jaar ervoor kwamen 128 mannen en vrouwen die als adelborst bij de marine in training gingen. KMA

Bij de Koninklijke Militaire Academie in Breda - in 2005 met onder andere de KIM samengegaan tot de Nederlandse Defensie Academie - beginnen in augustus 274 cadetten aan hun opleiding tot officier bij de landmacht, luchtmacht en de marechaussee.

Cadetten
Dat is in de historie van de krijgsmacht weliswaar geen record, aldus Defensie, maar afgelopen jaren niet meer geëvenaard. Vorig jaar begonnen 252 cadetten bij de KMA. In januari worden nog eens 130 cadetten opgeleid.

Voor de volledige opleiding tot officier van vijf jaar hebben kandidaten minimaal vwo nodig. Wie de zee op gaat en koersen en afstanden moet kunnen berekenen, heeft wiskunde nodig. De aanmelders worden eerst algemeen opgeleid tot officier, en vervolgens krijgen ze bij onderdelen specifieke trainingen voor bijvoorbeeld de luchtmacht.

De verkorte opleiding van anderhalf jaar tot officier stelt als toegangseis havo. Steeds meer nieuwelingen willen, eenmaal op de academies, hogerop in rang. Zij kiezen er volgens Defensie na de korte training, waarvan de mariniers minimaal negen maanden in het veld doorbrengen, dan voor om terug naar de KIM-academie te gaan en de aanvullende diploma's te halen. Deze groep blijft bewust langer in het leger, ondanks het lonkende bedrijfsleven.

Bron : Telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief