Marineschip met militairen naar Haïti

Gepubliceerd op: 17-1-2010

Het ondersteuningsvaartuig Hr. Ms. Pelikaan van de Koninklijke Marine vertrok vrijdagavond met 77 Nederlandse militairen vanaf Curaçao naar Haïti. De eerste vier Nederlandse evacués arriveerden inmiddels op Marinevliegkamp Hato te Curaçao.

Het team aan boord van de Pelikaan, bestaande uit 44 mariniers van Aruba, 7 militairen van de Arubaanse militie, 24 man vlootpersoneel en twee leden van de Koninklijke Marechaussee, kan de hulpverleners op het zwaar getroffen eiland op verschillende manieren ondersteunen en beschermen.

De Pelikaan heeft voertuigen, kleine bootjes, hulpgoederen en gereedschappen aan boord. Hoe de militairen en het materieel daadwerkelijk worden ingezet is afhankelijk van de situatie op het moment van aankomst. De verwachting is dat het schip maandagochtend rond 05.00 uur bij Haïti aankomt.

Nederlandse evacués
De evacués, 2 volwassen vrouwen, 1 volwassen man en 1 kind, landden gister aan boord van een vliegtuig van Insel Air op Hato. De evacués, van wie 1 vrouw lichtgewond, werden opgevangen door het Rode Kruis vliegtuig KDC 10en verplegers en geestelijk verzorgers van de marine.

Curaçao
De verwachting is dat de evacués op korte termijn terugvliegen naar Nederland met de KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht. Dit transportvliegtuig arriveerde donderdag vanuit Eindhoven op Curaçao met de eerste Nederlandse hulpgoederen, de reddings- en speurhondenteams en hun materieel. Het vliegtuig moest uitwijken naar Marinevliegkamp Hato, omdat het vanwege de drukte niet terecht kon op Haïti.

Curaçao blijkt zo essentieel voor de Nederlandse hulp aan het zwaar getroffen Haïti. De op Curaçao geplaatste landmachtcompagnie van 43 Gemechaniseerde Brigade heeft de goederen uit de KDC-10 overgeladen in kleinere toestellen, die de spullen en de mensen naar de rampplek hebben gevlogen. Het zware materieel, zoals aggregaten, is inmiddels aan boord van de Pelikaan en onderweg.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief