NAVO haalt broekriem aan

Gepubliceerd op: 7-2-2010

De defensieministers van de NAVO-landen hebben op 4 februari in Istanbul besloten drastisch te snijden in de uitgaven van de organisatie.

In juni 2009 schreef minister Eimert van Middelkoop een brief aan de NAVO, waarin hij wees op de zorgelijke financiële ontwikkeling van de verdragsorganisatie. De infrastructurele investeringen dreigen te verdubbelen Afbeelding verwijderden ook in de kosten van operaties dreigt een oplopend tekort.

De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates hield daarom gisteravond een vurig pleidooi afscheid te nemen van de Koude Oorlog-infrastructuur en het budget zoveel mogelijk te besteden aan operaties, zoals in Kosovo en Afghanistan.

NAVO's secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen krijgt daarom een ruim mandaat om voor de zomer vergaande voorstellen tot hervorming te doen. Daarnaast liggen er bij de volgende vergadering van de ministers van Defensie concrete bezuinigingsvoorstellen op tafel. Het is daarbij niet uitgesloten dat die ook NAVO-eenheden in Nederland treffen.

Van Middelkoop is tevreden over de bereidheid van de Defensieministers tot ingrijpen in de NAVO-structuur. "Toen ik de brief in juni 2009 stuurde was die bereidheid er niet. Nu wel en dat is hard nodig."

Bron : Defensie

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief