Mobiel Toezicht Veiligheid

Gepubliceerd op: 24-2-2010

De brigade Brabant Noord/Limburg Noord heeft onlangs een grote controle gehouden op het inreizende vrachtverkeer vanuit Duitsland. Bestuurders, bijrijders en hun vracht werden in het kader van Mobiel Toezicht Veiligheid gecontroleerd, met daarbij speciale aandacht voor mensensmokkel. Aan de controle namen naast personeel van de brigade diverse KMar-collega's en ketenpartners deel.

Bron van de actie was een analyse door het BIK. Naar aanleiding van internationale informatie werd een onderzoek gestart naar transportbedrijven die zich in het verleden schuldig hebben gemaakt aan mensensmokkel of daarbij betrokken zijn geweest. Op basis van deze informatie werd de controle ingericht,Afbeelding verwijderd waarbij gebruik gemaakt werd van een industrieterrein vlakbij de snelweg A67.

Honden
Naast de controle door de KMar werd ook door andere diensten gecontroleerd. Zo werd door de Belgische Zeehavenpolitie een hond voor de opsporing van menselijke geur ingezet. Ook de marechaussee wil graag over een tweetal van deze honden gaan beschikken. De honden en hun begeleider zullen dan worden opgeleid door het KLPD. Zij kunnen worden ingezet op het gebied van Mobiel Toezicht Veiligheid, grenstoezicht en activiteiten voor Frontex.

Innovaties
Ook de Douane zette honden in om tabak en narcotica te kunnen detecteren. Daarnaast was de Bundespolizei aanwezig om met hartslagdetectoren ladingen te kunnen controleren. De inzet van dit soort innovaties geeft inzicht in de mogelijkheden die er zijn op het gebied van nieuwe onderzoeksmethodes binnen het MTV. In dat kader werden ook steelcamera's en fiberscopes gebruikt: camera's die zijn gemonteerd in een beweeglijke slang, waardoor controleurs kieren en gaten gebruiken om een kijkje te nemen in moeilijk toegankelijke ruimtes. De ervaringen met het gebruik van de nieuwe middelen waren goed.
          
Kennisdeling
Tijdens de controle waren diverse KMar-collega's aanwezig die zich vanuit hun functie richten op MTV en/of mensensmokkel. Zo waren er een aantal collega's van het district Noord-Oost en personeel van het Expertisecentrum Mensensmokkel en Mensenhandel. Zij kregen gedurende de controledag beeld bij de aanpak van de brigade Brabant Noord/Limburg Noord en konden hun gedachten en expertise met een ieder uitwisselen.

Bron : KMar magazine

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief