Startsein Europees militair luchttransport-commando

Gepubliceerd op: 1-3-2010

Een initiatief om het militair luchttransport van EU-landen gezamenlijk te regelen is vorige week in Palma de Mallorca bekrachtigd. De ministers van Frankrijk, Duitsland, en België en de Nederlandse staatssecretaris De Vries gaven het startsein voor het European Air Transport Command (EATC), dat huisvest op Vliegbasis Eindhoven. Zij waren op de Spaanse locatie bijeen voor een ontmoeting van EU-Defensieministers.

Het nieuwe commando bestaat uit een hoofdkwartier dat alle aspecten van militair luchttransport regelt, zoals planning en uitvoering van missies, training en vliegveiligheid. De samenvoeging onder 1 commando moet leiden tot een efficiëntere inzet en betere coördinatie van de transport- en tankervliegtuigen van de 4 deelnemende landen.

Uitbreiding
In 2006 werd de intentie uitgesproken om het tekort aan luchttransportcapaciteit binnen de EU en NAVO terug te dringen. Naast de huidige 4 is het ook voor andere landen mogelijk om deel te nemen aan het initiatief. Spanje doet dit al met een actieve waarnemerfunctie binnen het EATC en Luxemburg heeft de intentieverklaring getekend.

Officieel gaat het EATC 1 september dit jaar van start, onder leiding van een Duitse tweesterrengeneraal. Aan het einde van dit jaar moet het EATC, met 160 man personeel, volledig operationeel inzetbaar zijn vanaf Vliegbasis Eindhoven.

Informele vergadering
Het startsein vandaag komt niet uit de lucht vallen. De luchttransportcapaciteit van de EU was een van de onderwerpen tijdens de halfjaarlijkse informele vergadering van EU-Defensieministers, afgelopen 2 dagen in Palma de Mallorca. Verder werd, onder het Spaanse voorzitterschap, onder meer gesproken over de EU-operatie Althea in Bosnië, de antipiraterij-operatie Atalanta en de EU-trainingsmissie (EUTM) in Somalië.

Bron : Defensie

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief