SMC Veteranen op Veteranendag

Gepubliceerd op: 13-3-2010

Op de voorpagina van De Telegraaf van zaterdag 13-03-2010 verscheen het volgende bericht.

quote
Marechaussee wil ook op tv

Den Haag, zaterdag. Oud-medewerkers van de Koninklijke Marechaussee willen tijdens het defilé op Veteranendag voorop lopen zodat hun familie hen ook een keer op tv kan zien. De gepensioneerde medewerkers van het Wapen hebben hiertoe een verzoek ingediend bij organisatiecomité. Ze zijn het beu om nooit in beeld te komen doordat ze al vijf edities achteraan lopen als prins Willem-Alexander het defilé afneemt.
unquote

Het Bestuur van de Stichting Marechaussee Contact heeft inderdaad daartoe via het Veteranen Platform een verzoek ingediend bij het organisatiecomité, voor alle duidelijkheid geven we de desbetreffende tekst onderstaand integraal weer. Dit verzoek vloeide voort uit de evaluatie van de Veteranendag 2009.

Sedert de implementatie Nederlandse Veteranendag gaan de eenheden van  de Koninklijke Marine (KM) in het defilé voorop. Met recht prevaleert dat de KM het oudste krijgsmachtdeel is. Ook is verdedigbaar de volgorde van Prinsjesdag aan te houden. Edoch, op de veteranen-dagen worden nimmer TV-beelden uitgezonden van de KMar-eenheden in de staart. Afgezien van het mogelijk realiseren van meer uitzendtijd mogen wij u verzoeken - overeenkomstig de gevoelens die ook bij de veteranen van de Koninklijke Luchtmacht leven - bij de autoriteiten te willen bevorderen dat een roulatiesysteem van kracht wordt. Voor alle krijgsmachtdelen geldt zonder onderscheid dat hun deelnemende veteranen minimaal uit de Tweede Wereldoorlog stammen.

Het Bestuur van de SMC neemt afstand van de emotionele lading die uit het artikel van De Telegraaf blijkt en verwacht dat er door het Comité in alle rust naar ons verzoek zal worden gekeken. Veel Indië-veteranen weten bijvoorbeeld nog dat aldaar vaak de KMar een defilé opende. Ook Prinsjesdag heeft een eigen indeling. In feite spreken we hier over een relatief korte traditie en moet het derhalve mogelijk zijn daarin nog wijzigingen aan te brengen.

Vz SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief