Veteranen gezocht voor Bevrijdingsfestivals

Gepubliceerd op: 17-3-2010

Op 5 mei 1945 werden wij, werd Nederland, bevrijd van het totalitaire nationaal-socialistische regime. Enige maanden later, in augustus 1945, gaf de even totalitaire Japanse bezetter van Nederlands-Indië zich over.

Dit bevrijdingslustrum vieren we uitbundig, waarbij we zowel terugkijken als vooruitkijken, maar ook stilstaan bij wat vrijheid vandaag de dag nou eigenlijk betekent. Want vrijheid, dat kwam en komt niet aanwaaien. In Nederland niet, maar ook in de rest van de wereld niet.

Bevrijdingsfestivals
‘Vrijheid wereldwijd’ is dan ook het thema van de Nationale Viering 2010. Met dit thema geven we aan dat we de vrijheid die wij al zo lang kennen, ook aan andere wereldburgers gunnen. Nog steeds, in weerwil van de wijze lessen die we leerden uit het gewelddadige en oorlogszuchtige verleden, leven tientallen miljoenen mensen onder het juk van een repressief regime. Tijdens de Nationale Viering staan we daar bij stil, of beter gezegd, we laten onze stem hierover en hiertegen horen. De dertien provinciale Bevrijdingsfestivals, georganiseerd onder auspiciën van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, zijn de plekken waar dit gaat gebeuren.

Verhalen doorgeven
Maar wie kan tegenwoordig nog vertellen wat onvrijheid inhoudt? Natuurlijk de generatie die de bezetting heeft meegemaakt, zoals de veteranen die tegen de Duitse of Japanse bezetters vochten. Maar ook veteranen van oorlogen en internationale vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog hebben in de praktijk gezien wat onvrijheid inhoudt. Vluchtende mensen, massagraven, verwoeste huizen, rovende en brandschattende bendes, gebrek aan primaire voorzieningen; alles doordat de ene partij wil heersen over de ander. In Azië, in Afrika en zelfs in het Europa van ‘nooit meer Auschwitz’ vonden de afgelopen 65 jaar gruwelijkheden plaats. Nederlandse militairen werden daar naartoe gestuurd, soms na afloop maar soms ook in het heetst van de strijd. Hun wereldwijde ervaringen zijn de lessen voor de jonge generatie Nederlanders, in de hoop dat zij in staat zullen zijn tot stand te brengen wat ons niet lukte: vrijheid wereldwijd.

Verschillende vormen
Op de Bevrijdingsfestivals, in alle provinciehoofdsteden (behalve Limburg, waar Roermond als startplaats van de Bevrijdingstrein festivalplaats is ten gunste van Maastricht) en Amsterdam, willen de organisatoren het (jonge) publiek in contact brengen met veteranen. De ene keer in de vorm van een debat, de andere keer door zogenaamd speed daten en weer ergens anders door in dialoog te gaan. In welke vorm het ook gaat gebeuren, het doel blijft vrijheid wereldwijd onder de aandacht te brengen.

Meedoen
Ben jij een veteraan die haar of zijn ervaringen wilt delen met jongeren, hen deelgenoot wil maken van jouw indrukken van onvrijheid en zo de waardering voor vrijheid kunt overdragen? Ben je bereid dat voor een groot publiek te doen, op het Bevrijdingsfestival in jouw provincie? Meld je dan aan, met je contactgegevens en een korte motivatie. Alle aanmeldingen worden door het Veteraneninstituut verzameld en doorgegeven aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de betreffende provincies, die uiteraard zullen kijken welke veteranen het beste bij hun festivalvorm passen. Medio april zal er een bijeenkomst zijn, waarop de veteranen en de provinciale organisaties met elkaar in contact komen en de verdere details per festival bespreken. Vrijheid wereldwijd, veteranen kunnen er meer over vertellen!

Opgave voor 19 maart bij: Wiebe Arts, Veteraneninstituut, w.s.arts@veteraneninstituut.nl

Meer informatie op www.bevrijdingsfestivals.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief