Militairen onderscheiden voor daden in Afghanistan

Gepubliceerd op: 6-4-2010

Vijftien Nederlandse militairen ontvangen op 14 april in Den Haag uit naam van Koningin Beatrix van demissionair minister Eimert van Middelkoop een dapperheidsonderscheiding. De toekenningsgronden voor de zes Bronzen Kruisen en negen Kruisen van Verdienste worden tijdens twee ceremonies, een besloten en een publieke, bekend gemaakt. Allen worden onderscheiden voor individuele heldendaden tijdens hun inzet in Afghanistan.

Afbeelding verwijderd
v.l.n.r Bronzen Leeuw, Kruis van Verdienste, Bronzen Kruis

Vijf van de te decoreren personen vervullen functies binnen het Korps Commandotroepen of bij bijzondere interventie of arrestatie-eenheden van Defensie en politie. De aard van de functies staat het niet toe dat hun identiteit publiekelijk bekend wordt. Zij ontvangen ’s ochtends hun onderscheidingen in een besloten ceremonie op een militaire locatie. De overige militairen ontvangen hun onderscheiding ’s middags tijdens een publieke ceremonie welke met gepast militair eerbetoon en ceremonieel wordt aangekleed.

Missie in Uruzgan
De successen van de missie in Uruzgan zijn en blijven het resultaat van de inzet en inspanningen van de Nederlandse mannen en vrouwen. Veel van hen hebben zich de afgelopen jaren in de moeilijkste en armste provincie van Afghanistan ingezet voor de veiligheid en de ontwikkeling van de Afghaanse bevolking. Dit gebeurde soms onder zeer gevaarlijke omstandigheden en met gevaar voor eigen leven. Enkele militairen hebben daarbij hun eigen leven in de waagschaal gelegd voor dat van Nederlandse of Afghaanse collega’s.

Diverse groep
De vijftien decorandi hebben allemaal op bijzonder dappere of moedige wijze gehandeld tijdens hun inzet in Afghanistan. Dat moed vele gezichten kent zal blijken uit de toekenningsgronden. Het blijkt ook al uit de diversiteit van de groep. Ze zijn namelijk korporaal tot kapitein, van de marine, landmacht en luchtmacht en ze komen uit alle windstreken van Nederland.

Bron : Min. van Defensie

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief