Drugssmokkelaars gepakt bij grote controle op A1

Gepubliceerd op: 1-5-2010

Bij een grote verkeerscontrole op de A1 ter hoogte van De Lutte zijn vrijdag twee personen aangehouden in verband met drugssmokkel. De politie trof bij de twee 170 gram wiet aan. Ook werden enkele personen geverbaliseerd, die geen geldig identiteitsbewijs hadden.

Een aantal automobilisten bleek in Nederland of Duitsland nog uitstaande boetes te hebben en aan meerder voertuigen werden technische mankementen geconstateerd.

De controle werd uitgevoerd door het Grensoverschrijdend Politieteam (GPT), de Koninklijke Marechaussee,MTV Duitse grens douane en enkele andere eenheden. In totaal waren ruim 30 Duitse en Nederlandse beambten in touw. De gezamenlijke diensten houden drie á vier keer per jaar dergelijke grote controles.

Benno Kamerich van het GPT en Sandra Tiethoff van de regiopolitie Twente zeggen ondanks de bescheiden vangst, tevreden te zijn over de controle. “Het gaat er niet om hoeveel mensen je bij elke controle aanhoudt of hoeveel drugs je vangt. Het gaat erom dat je potentiële criminelen afschrikt, dat ze weten dat je ondanks onze open grenzen niet alles maar kunt meenemen. En dat je de veiligheid op de weg vergroot.”

Het GPT bestaat sinds eind 2008. Het heeft zich de voorbije anderhalf jaar als zeer nuttig bewezen, zeggen Tiethoff en Kamerich. Volgens Kamerich is de samenwerking tussen de politie in de regio Twente, de Koninklijke Marechaussee en de Duitse politie in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen zo’n succes dat er in Drente en het zuiden van de Achterhoek op korte termijn ook twee GPT’s worden opgericht. Uiteindelijk moeten er langs de Duits-Nederlandse grens vijf van dergelijke gemeenschappelijke eenheden komen.

Het voordeel van de samenwerking is dat de informatie van alle betrokken eenheden binnen enkele minuten voor alle deelnemers aan een controle beschikbaar is. “Daardoor heb je heel snel alle eventueel aanwezige antecedenten van mensen die je aanhoudt. De kans dat je daardoor de criminelen eruit pikt wordt alleen maar groter

Volgens Kamerich is moeilijk te zeggen of drugs- en mensensmokkel en andere vormen van criminaliteit op de A1 toenemen. “De ene dag pak je veel, de andere weinig. Maar hoe zich dat verhoudt tot het totaal, weet je niet.”

Bron : Twentsche Courant Tubantia

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief