Mijnenjagers bewaken zuidgrens Europa

Gepubliceerd op: 9-6-2010

Twee mijnenjagers van de Koninklijke Marine bewaken sinds deze week de zuidgrens van Spanje om illegale migratiestromen uit Afrika tegen te gaan. Dit doen zij in het kader van een grensbewakingoperatie van het Europees agentschap Frontex.

De mijnenjagers Hr. Ms. Maassluis, Hr. Ms. Haarlem en Hr. Ms. Hellevoetsluis worden tot 1 juli op roulatiebasis ingezet op volle zee tussen Spanje, Marokko en Algerije. Daar richten zij zich op hetschip mijnenjager M856 detecteren, volgen en rapporteren van bootjes met illegale migranten.

De Nederlandse schepen voeren zelf geen intercepties uit, dit gebeurt door de Spaanse autoriteiten. Aan deze Frontex-operatie nemen naast Nederland ook andere EU-lidstaten, waaronder Spanje, Italië, Portugal, Luxemburg, Slowakije en België deel.

Frontex
Frontex is een Europees agentschap, in 2004 opgericht door de Europese ministerraad, ter bewaking van de buitengrenzen. De naam is afgeleid van het Franse ‘frontière extérieures’. De belangrijkste taak van Frontex is het versterken van Europese grenscontroles.

Nederland neemt regelmatig deel aan gezamenlijke operaties van het agentschap, onder meer door de inzet van grensbewakingsteams van Koninklijke Marechaussee. Dit is de eerste keer dat Nederland schepen van de marine inzet.

Bron : Defensie

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief