Grote groep minderjarige Chinezen geweigerd aan de grens

Gepubliceerd op: 23-6-2010

De Koninklijke Marechaussee heeft zondagavond op Schiphol een groep van veertig minderjarige Chinezen de toegang geweigerd na een grenscontrole. De groep was op doorreis naar Spanje.

De minderjarige Chinezen waren niet in het bezit van de juiste documenten om het Schengengebied in te kunnen reizen. Zij waren alleen in het bezit van een Chinees paspoort, terwijl ook een visum benodigd is.

Afbeelding verwijderdZe werden vergezeld door hun ouders die overigens wel een verblijfstitel in het Schengengebied ( Spanje ) hebben. Om het Schengengebied in te kunnen reizen zouden de kinderen ook minimaal over een visum dienen te beschikken.

Er is contact geweest met de Spaanse autoriteiten. Zij hebben bevestigd dat de overlegde documenten niet volstaan om toegang te verkrijgen tot Spanje. De geweigerde kinderen zijn gisteravond op Schiphol opgevangen en nu samen met hun ouders en begeleiders op de terugweg naar China.

Grensbewakers van de Koninklijke Marechaussee zien er op toe dat personen niet op illegale wijze de grenzen van het Schengengebied overschrijden. Visumplichtigen moeten, naast het kunnen overleggen van een geldig paspoort en een visum, aannemelijk kunnen maken dat ze een duidelijk reisdoel hebben. Daarnaast dienen zij te beschikken over voldoende geld om in hun kosten te kunnen voorzien en mogen zij geen gevaar vormen voor de openbare orde en veiligheid.

Vorig jaar werden op Schiphol door de Marechaussee 2795 personen geweigerd. Dit jaar werden tot en met mei 1226 weigeringen opgemaakt. Mensen die de toegang is geweigerd gaan over het algemeen direct terug naar de luchthaven waar ze vandaan komen.

Bron : Marechausseevoorlichting Schiphol

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief