Twee jaar cel geëist na afbijten pink op Schiphol

Gepubliceerd op: 26-6-2010

Het openbaar ministerie heeft donderdag bij de rechtbank op Schiphol twee jaar celstraf geëist tegen de 30-jarige David W. De Poolse man beet in januari op Schiphol het topje van de pink af van een 29-jarige wachtmeester van de marechaussee. De verdachte werd agressief toen vier leden van de Koninklijke Marechaussee (KMar) hem wilden arresteren.

Hij had al overlast veroorzaakt op de luchthaven. Hij weigerde zijn papieren te geven aan de douane, had zich uitgekleed en gooide kleding uit zijn tas. De man was volgens getuigen dronken. Hij gaf toe dat hij had gedronken, maar wist niet meer dat hij de pink had afgebeten.

Volgens zijn advocaat moet de man psychiatrisch worden onderzocht. De rechtbank wees nader onderzoek eerder af. De man is in Polen vaker veroordeeld voor agressief gedrag. Een Nederlandse psychiater bekeek of de man een stoornis heeft en onderzoek nodig is. Volgens de verdachte ging het om een gesprekje van drie minuten in het Engels, waarop de psychiater baseert dat hij geen stoornis heeft. De Pool zei dat hij zonder een tolk niet over zijn gevoelens kan praten vanwege zijn slechte Engels.

„Ik heb hulp nodig”, zei de verdachte tegen de rechters. „Ik ben bang voor mijn eigen reacties en kan mijn agressie niet hanteren. Ik vind het heel erg voor het slachtoffer. Als ik buiten zinnen raak, zie ik niet wie mijn vriend of vijand is.” Hij zei dat hij niet had gezien dat de leden van de KMar uniformen droegen.

Voor officier van justitie Kattouw was de zaak eenvoudig. „Het gaat om een geval van zware mishandeling. Dat meneer niets meer weet, komt door de drank. Niet iedereen die dronken is, is ook psychisch gestoord. Hij heeft het slachtoffer voor zijn leven getekend.” Het slachtoffer leed helse pijnen, zei hij in een slachtofferverklaring. In overleg met de arts besloot hij het topje van zijn pink te laten amputeren, omdat het al helemaal los hing. Redden van de pink betekende een groot risico op infectie.

De advocaat van de verdachte zei dat het niet normaal is hoe de Pool heeft gereageerd. „Het gaat er niet om of deze zaak kan worden bewezen, maar of u het deze verdachte kunt toerekenen”, aldus de raadsman. Hij vroeg om een tussenvonnis, waarin de rechtbank besluit de man alsnog te laten onderzoeken.

De rechtbank doet 8 juli uitspraak.

Bron : Reformatorisch Dagblad

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief