Den Haag viert warme Veteranendag

Gepubliceerd op: 27-6-2010

vetdag 2010 WADe Hofstad was gister decor van een zonovergoten en feestelijke Veteranendag. In en rond het centrum vonden tal van activiteiten plaats. Op het Binnenhof reikten onder anderen kroonprins Willem-Alexander en minister Eimert van Middelkoop aan 70 militairen de Herinneringsmedaille Vredesoperaties uit. Drie veteranen kregen het Draaginsigne Gewonden.

Voor het eerst telt Nederland evenveel veteranen van recente missies als van operaties langer geleden. "Het aloude beeld van ‘de veteraan’ kantelt", zo zei de minister.

Volgens hem denken we niet langer uitsluitend aan dappere mannen uit de Tweede Wereldoorlog, Nederlands-Indië en Korea, maar ook aan dappere militairen die dienden in onder meer Afghanistan, Tsjaad, voormalig Joegoslavië, Soedan en Libanon. "Deze mannen en vrouwen krijgen steeds meer de waardering en erkenning die zij verdienen."

De bewindsman zei het passend te vinden de militairen op Veteranendag te onderscheiden op het Binnenhof, het hart van de parlementaire democratie. "Op deze plek besluit de Nederlandse volksvertegenwoordiging tot uitzending van onze militairen over de gehele wereld."

Bijzondervetdag 2010 fly past
Voor de 83-jarige heer Ekelenburg die in de Verenigde Staten woont, was het vandaag een bijzondere dag. Uit handen van de Prins ontving hij het Nieuw-Guinea Herinneringskruis en het Ereteken voor Orde en Vrede voor deelname aan missies in Nederlands Nieuw-Guinea en Nederlands-Indië.

Vanwege zijn emigratie werden deze onderscheidingen hem nooit uitgereikt. Een grote wens hield hem aan de andere kant van de oceaan bezig, namelijk zelf een keer de Nederlandse Veteranendag meemaken.

Defilé
Meest in het oog springend in Den Haag vandaag was het defilé dat de Prins afnam op de Kneuterdijk. Een bonte verzameling van uniformen en eenheden trok door de stad waar ze zich aan de Prins en enkele tienduizenden bezoekers presenteerden. Boven het defilé passeerden verschillende moderne en historische vliegtuigen en helikopters in een zogenoemde fly-by.

Bron : Defensie

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief