F-16's begroeten Oranje

Gepubliceerd op: 12-7-2010

Twee F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht hebben vandaag de Boeing 777 van de KLM naar Schiphol begeleid met het Nederlands voetbalelftal aan boord.

De oranje gekleurde F-16 van het zogenoemde demoteam van de Koninklijke Luchtmacht mocht door eenAfbeelding verwijderd aanpassing in het vluchtschema met het toestel van de vice-wereldkampioen meevliegen tot de landing. Een gezamenlijke actie van de KLM, Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en de luchtmacht had dit mogelijk gemaakt.

Op de landsgrens ving kapitein Tobias Schutte, de vlieger van het F-16 demoteam, in zijn oranje gekleurde toestel het verkeersvliegtuig op. In juni zwaaide Schutte boven de Arena het Nederlands Elftal ook uit naar Zuid-Afrika tijdens de laatste oefeninterland tegen Hongarije.

Op de nationale luchthaven stonden twee Chinook-transporthelikopters gereed om ongehinderd vervoer naar een hotel in Noordwijk te garanderen. Achteraf was dat transport niet nodig omdat de weg van Schiphol naar de badplaats niet te druk was.

De finalisten van het WK voetbal blijven tot morgenochtend in Noordwijk om vervolgens met een transporthelikopter van het Defensie Helikopter Commando naar de huldiging in Amsterdam te vertrekken. In de hoofdstad worden zo’n miljoen supporters van Oranje verwacht.

Bron : Min. van Defensie

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief