Dodelijke smokkel vloeibare cocaïne

Gepubliceerd op: 15-7-2010

Op luchthaven Schiphol arriveert elke maand wel een bolletjesslikker met vloeibare cocaïne in zijn lichaam. Als zulke bolletjes knappen, leidt dat tot acuut levensgevaar.

Dit jaar is op Schiphol nog 'maar' één gewone bolletjesslikker door een overdosis overleden, maar de drugsbestrijders van de Koninklijke Marechaussee (KMar) vrezen een toename als de volgens hen groeiende drugs bolletjestrend van vloeibare cocaïne zich doorzet. Sinds enige maanden wordt elke maand wel een slikker betrapt met vloeibare cocaïne.

''Als een regulier slikkersbolletje knapt, komt de cocaïne veelal in samengeperste vorm in zijn of haar lichaam. Dat is enigszins te vergelijken met een stuk zeep dat je in water gooit: dat lost langzaam op,'' zegt de commandant van de twee rechercheteams die op de luchthaven jagen op smokkelaars. ''Als een bolletje vloeibare cocaïne knapt of gaat lekken, stromen de drugs in één keer het lichaam in, komt het spul onmiddellijk in het bloed en is een overdosis binnen een minuut of vijf onvermijdelijk.''

Mogelijk vermoeden drugsorganisaties dat de slikkersbollen met vloeibare cocaïne niet zijn te detecteren, maar dat is volgens de KMar 'een fabeltje'. Meestal zit de opgeloste cocaïne verpakt in condooms of in de afgeknipte vingertoppen van handschoenen zoals medici die gebruiken. Als de rechercheurs merken dat iemand vloeibare cocaïne heeft geslikt, wordt hij of zij meteen naar een ziekenhuis gebracht.

De KMar medewerker: ''Het is wonderlijk dat slikkers niet beseffen hoe gevaarlijk het is bolletjes te slikken. Dat geldt zeker voor vloeibare cocaïne.''

Bron : Parool

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief