Forse toename nepvuurwapens op Schiphol na Spanje vakanties

Gepubliceerd op: 3-8-2010

Voor velen blijft het een geweldig souvenir, een nep pistool met plastic oranje of gele kogeltjes. Deze zijn in de landen rondom de middellandse zee zoals Spanje in elke souvenirwinkel te vinden.

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol constateert een explosieve toename van het aantal nep- en niet van echt te onderscheiden imitatievuurwapens die reizigers van hun vakantieadres mee naar huis neemt. De afgelopen twee jaar nam het aantal inbeslag genomen vuurwapens met maar liefst 350 procent toe.

Waren het er in 2006 nog 293, in 2009 heeft de marechaussee 1098 nepwapens uit tassen en koffers gevist. Het gaat dat niet alleen om imitatierevolvers, maar ook om mitrailleurs, volautomatische machinegeweren, handgranaten en zelfs landmijnen. Een van de verklaringen van de spectaculaire stijging is het feit dat de marechaussee strenger controleert op de illegale invoer van het nep-wapentuig en het op de vakantiebestemming vrijwel overal te koop is.Afbeelding verwijderd

In de meeste vakantielanden rond de Middellandse Zee is dit “speelgoed” vrij te koop. De invoer en het bezit er van in Nederland is strafbaar. Wie wordt betrapt krijgt gegarandeerd een boete van 130 euro en een justitiële aantekening, aldus de marechaussee.

“Ouders vinden het vaak zielig als we het speelgoed van hun kinderen in beslag nemen. Totdat we uitleggen wat ermee kan gebeuren als het in verkeerde handen valt. Of als de kleine ermee op straat speelt. De hele buurt schrikt zich rot. De wapens zijn namelijk niet van echt te onderscheiden”, aldus marechaussee-zegsman Rob Stenacker. Vooral op vakantievluchten uit Turkije en Spanje worden de wapens meegenomen.

Volgens de Koninklijke Marechaussee worden er bij een zeer groot aantal overvallen in Nederland nepvuurwapens gebruikt om winkelpersoneel te dwingen geld af te staan. De komende zomer gaat de marechaussee reizigers naar de zonbestemmingen langs de Middellandse Zee nog eens extra informeren het nepwapentuig niet mee naar huis te nemen.

De nep pistolen kunnen weliswaar in de winkels in Spanje gekocht worden maar wat veel mensen niet weten is dat als je met datzelfde pistool de winkel verlaat en de politie je op straat tegenkomt met het nep pistool, je ook in Spanje een bekeuring kunt krijgen. Meestal komen de toeristen er vanaf met een waarschuwing maar verboden is het wel. Mocht je aangetroffen worden terwijl je met het nep pistool schiet op straat of op personen, dan kun je zeker rekenen op een flinke boete en soms zelfs gevangenisstraf. Daarnaast leven we tegenwoordig niet meer in die tijden dat je met een pistool op straat kan gaan rondzwaaien.

Bron : spanjevandaag.com

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief